Predsjednik Vlade Zoran Milanović: "Učinit ćemo sve da korupcija i organizirani kriminal budu teško ostvarivi u Hrvatskoj."

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_zoran_milanovic_ucinit_cemo_sve_da_korupcija_i_organizirani_kriminal_budu_tesko_ostvarivi_u_hrvatskoj.jpg

"Ovdje smo da vam prenesemo svoje stajalište. Sve institucije predane su borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. MUP, Državno odvjetništvo i obavještajna zajednica imat će svu našu potporu. Mi smo u okviru svojih nadležnosti razmotrili konkretne događaje", kazao je predsjednik RH I. Josipović na izvanrednoj konferenciji za medije koju je sazvao s predsjednikom Vlade Z. Milanovićem.

Utvrđeno je kako kršenja Zakona nije bilo, ali kako je trajna briga da državna tijela budu pod stalnim nadzorom kako bi se spriječila eventualna zlouporaba. U želji da se nedavni događaji ne ponove, donijete su oduke o kadrovskim promjenama.

"Želim istaknuti kako su sve institucije RH predane borbi protiv organiziranog kriminala. Institucije ove države će imati svu podršku u onim poslovima koje vodi otkrivanju velikih zala koje ugrožavaju naše društvo", rekao je Josipović. "Nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon dopušta. Naša je trajna briga da te mjere koje stoje na raspolaganju MUP i drugim tijelima, da budu nad stalnim nadzorom da bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih prava", dodao je.

Odlučeno je o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) te je dužnosti razriješen ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS). "Donijeli smo zajednički odluku o razrješenju čelnika Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost. Ubrzo ćemo donijeti odluku o imenovanu novog čelnika", dodao je Josipović.

"Do sada nije bilo smjena u dijelu nacionalne sigurnosti. Žao mi je što danas razgovaramo o ovome i što se bavimo s time, a ne činjenici da Hrvatska zadnjih dana ima niži prinos hrvatske obveznice, da smo s 50 pitanja za EU spali na deset. Nego govorimo o onom što smeta naše ljude. Otkad sam predsjednik Vlade od mene ste rijetko čuli da smo nekakvi vitezovi u borbi protiv korupcije. Oni koji puno pričaju o tome su sumnjivi, ja o tome ne pričam puno! Naši ciljevi su jasni - učinit ćemo sve da korupciju i organizirani kriminal učinimo nemogućima i teško ostvarivima u Hrvatskoj.", rekao je Milanović.

Predsjednik Vlade također je napomenuo kako u devet mjeseci u sektoru državne represije nisu provođene radikalne i duboke promjene. "Vjerovali smo tim ljudima, želim vjerovati u sustav. Sada je vrijeme da postavimo novog ravnatelja te će se donijeti odluka o novome ravnatelju Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.", poručio je Milanović.



Pisane vijesti