Predstavljena strategija prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predstavljena_strategija_prelaska_s_analognog_na_digitalno_emitiranje_televizijskog_programa.jpg

Provedbom strategije prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih signala hrvatski će televizijski programi postati dostupni svim građanima bez ikakvih smetnji, a u isto se vrijeme povećava prostor slobode i medijskog pluralizma u hrvatskom društvu.

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa. Riječ je o dokumentu usmjerenom na realizaciju jednog od ciljeva Programa Vlade za mandatno razdoblje 2008. do 2011. godine te strateški važnom dokumentu koji nudi smjernice za budući razvoj televizije u Republici Hrvatskoj.

Strategija predviđa početak emitiranja digitalnog televizijskog signala na području cijele Republike Hrvatske od 1. siječnja 2011. godine. Usporedbi radi, Europska komisija obvezala je zemlje članice Europske unije na ispunjenje ovog cilja krajem 2012. godine. Budući da su neke od njih krenule s ranijim ispunjavanjem zadanog cilja, Hrvatska će se krajem 2010. godine naći u biranom društvu zemalja koje su dovršile posao prelaska na digitalno emitiranje – poput Luksemburga, Nizozemske, Austrije, Belgije, Njemačke, Danske, Španjolske, Finske, Malte i Švedske.

Ovom je prigodom u svečanoj dvorani Vlade Republike Hrvatske organizirano predstavljanje strategije koju je predstavio državni tajnik za e-Hrvatsku, Igor Lučić objasnivši prednosti digitalne u odnosu na analognu televiziju. Pri tome je posebno naglasio: „Provedbom digitalizacije televizijski će gledatelji u prvom redu primijetiti značajni napredak u kvaliteti slike, a kasnije će se pojaviti i nove, interaktivne usluge. No to nije sve, do završetka procesa u 2010. godini hrvatski će medijski prostor biti bogatiji za još četiri nacionalna televizijska kanala.“

Uzvanicima se obratio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader koji je najavio digitalizaciju cijelog područja Republike Hrvatske do kraja 2010. godine, te dodao: „Vlada će osigurati da se cijeli proces odvija u poticajnom okruženju. Pritom ćemo se posebno zauzimati da prelazak s analognog na digitalni signal bude brz i cijenom prihvatljiv za sve hrvatske građane za što je Vlada samo ove godine osigurala 41,5 milijun kuna“ te zaključio: „Digitalizacijom na cijelom prostoru naše države, Hrvatska šalje Europi i Svijetu još bolju i kvalitetniju sliku Hrvatske kao zemlje okrenute znanju, novim tehnologijama i sveukupnom društvenom razvoju.“

Novost kod digitalne televizije je da se za njezin prijam koristi digitalni prijamnik (engl. Set Top Box) koji može biti ugrađen u televizijski prijamnik ili samostojeći uređaj. Svaki će televizijski pretplatnik u sljedećim mjesecima dobiti kupon putem kojega će moći ostvariti pravo na financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske u iznosu 135 kuna pri kupnji digitalnog prijamnika.

Okupljanje je završeno pretpremijernim prikazivanjem promidžbenog spota na kojemu će se temeljiti informativno-edukativna kampanja za građane, koju Vlada pokreće uskoro s ciljem da što veći broj građana spremno dočeka tehnološki prelazak na digitalnu televiziju.



Pisane vijesti