Premijer Milanović na otvaranju kanala Kneževi Vinogradi–Zmajevac: Ovo je primjer kako poljoprivreda treba izgledati

Slika /Vijesti/2015/lipanj/8 lipanj/fotografija (1).JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na otvaranju Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi – Zmajevac. 

Tom je prigodom najavio da se planira pod režim navodnjavanja do kraja godine staviti ukupno 12 tisuća hektara. „Ovo je primjer kako će to i kako bi to trebalo izgledati, kako bi intenzivnija poljoprivreda trebala izgledati, kako bi poljoprivreda na kojoj radi manji broj ljudi, a zarađuje više novaca, trebala izgledati. To je budućnost koja se događa već danas“.

Istaknuo  je kako je cilj ubuduće ovakve projekte dominantno financirati iz Europskih fondova, što je jedna od glavnih zadaća našeg članstva u Europskoj uniji. „Zašto da dajemo novac svoj, ako možemo uzeti novac koji je također naš, iz Europske unije. To je smisao cijele priče“, rekao je predsjednik Vlade.
  
U izjavi za medije, premijer Milanović istaknuo je kako ovakvi projekti predstavljaju način da se bolje zarađuje i kvalitetnije radi. Napomenuo je da je ovaj Kanal izgrađen iz sredstava Hrvatskih voda te ponovio da bi ubuduće za ovakve projekte trebalo tražiti sredstva iz fondova Europske unije. „Ove godine ćemo otvoriti, odnosno navodniti još 12 tisuća hektara, što je na slabih 18, koliko smo naslijedili, veliki postotak, ali treba još“. Naglasio je da je Slavonija, kao i cijela sjeverna Hrvatska, dosta obrađena, međutim kako je pitanje čime i jesu li to prave kulture. „Nije ovo zapuštena zemlja, nego ova zemlja nije dovoljno iskorištena.“
 
 

Pisane vijesti | Poljoprivreda