Premijer Milanović o zabrani prosvjeda ekstremne desnice: Naša je obveza prema hrvatskim građanima da se suprotstavimo ovakvim idejama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_o_zabrani_prosvjeda_ekstremne_desnice_nasa_je_obveza_prema_hrvatskim_gradanima_da_se_suprotstavimo_ovakvim_idejama.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na rješenje ministra unutarnjih poslova kojim se zabranjuje okupljanje ekstremne desnice 14. travnja 2012. godine u Zagrebu. Razlozi su svjetonazorski i politički, kazao je premijer Milanović. Oni koji u svojim programima, a takvi su najavljeni, pozivaju na rušenje hrvatskog ustavnog poretka i grabež dijelova hrvatskog teritorija, ne mogu doći u Hrvatsku kao politički prosvjednici. To pravo nigdje ne postoji i nigdje ga nema. Ali kao što nema takvog prava, istaknuo je predsjednik Vlade, postoji naša obveza prema hrvatskim ljudima i građanima da se ovakvim idejama suprotstavimo. Od tog prosvjeda neće biti ništa i ova Vlada će se ponašati vrlo jasno u takvim situacijama, zaključio je.

Između ostalog, Vlada je raspravljala o Prijedlogu programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja za razdoblje od 2012. do 2013. godine, kojim će se, prema riječima ministra branitelja Predraga Matića, kroz sedam mjera podići obrazovna razina nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja te smanjiti njihov udio u broju nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj, a time i ukupan broj nezaposlenih. Mislim da ćemo ovim mjerama uspjeti zaposliti dvije tisuće branitelja, kazao je ministar Matić.

Donesene su odluke o određivanju mjere plaćanja predujmom u ugovorima koje sklapaju proračunski korisnici državnog proračuna kao naručitelji i o određivanju mjere plaćanja predujmom u ugovorima koje kao naručitelji sklapaju trgovačka društva u kojima Republika Hrvatska ima većinski paket dionica ili većinski udio. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je, predstavljajući ove odluke, da Vlada koja ne izvršava svoje obveze direktno šteti funkcioniranju gospodarstva i društva u cjelini.

Saboru su sa današnje sjednice upućeni prijedlozi zakona o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, zatim o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, o potvrđivanju Sporazuma o uspostavi Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe, o potvrđivanju Protokola o povlasticama i imunitetima Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi, te dva prijedloga zakona koja je potrebno uskladiti s direktivama EU.



Pisane vijesti