Premijer Milanović obišao Gunju i Rajevo Selo u kojima je do sada obnovljeno 969 obiteljskih kuća

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/15 prosinca/milanovic_gunja6-151214.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je u pratnji ministara Anke Mrak-Taritaš i Gordana Marasa obišao Gunju i Rajevo Selo, gdje se obnavljaju kuće koje je u svibnju uništila poplava, a država ih trenutno obnavlja.

Na tvrdnju novinara kako je "većina mještana" poplavljenih sela nezadovoljna brzinom i načinom obnove, Milanović je odgovorio kako se s tim ne slaže, ističući da je država učinila najviše što je mogla te kako u Europskoj uniji nema toga da se državnim novcem obnavljaju kuće stradalima u poplavi, rade fasade i nabavlja namještaj.

"To je nešto što je hrvatska država po meni odradila ne kao maćeha, nego kao majka, a da ima nezadovoljnih - ima", rekao je, ističući kako je doneseno 1878 odluka o obnovi, da se 1014 vlasnika odlučilo za obnovu u vlastitom angažmanu, a njih 863 prepustilo je obnovu državi.

Posjet stradalom području županjske Posavine Zoran Milanović počeo je obilaskom obnovljene zdravstvene ambulante u Gunji, nekoliko obnovljenih obiteljskih kuća te tvrtke Gutić d.o.o., koja popravlja i prodaje viličare, a u poplavi je pretpjela znatnu štetu.

Po riječima vlasnika Zdravka Gutića, u obnovljenim pogonima danas radi 20 ljudi, a tvrtka proizvode izvozi u sve zemlje regije. Također je pohvalio program potpora "subjektima maloga gospodarstva".

Po riječima ministrice prostornog uređenja i graditeljstva Anke Mrak-Taritaš, do sada je na poplavljenim područjima obnovljeno 795 kuća, a plan je da se do Nove godine obnovi njih oko tisuću. Također je najavila kako bi se do 1. veljače iduće godine u postupku trebali naći svi zahtjevi za obnovu.

Na primjedbu nekolicine mještana kako na njihovim kućama još nije ni počela obnova, ustvrdila je kako je riječ o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima te da je upravo zbog toga trenutačno zaustavljena obnova oko 140 kuća.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je u Gunji kako je njegovo ministarstvo raznim mjerama dosad pomoglo 60 poduzetnika stradalih u poplavi na području Gunje i Rajevog Sela te kako je riječ o isplaćenih sedam milijuna kuna pomoći.

"Vidite da su ovdje neki poduzetnici vrlo uspješni, čak su zaposlili i više ljudi nego što su imali prije poplave", kazao je novinarima Maras.

S danom 15. prosinca 2014. doneseno je 1877 odluka o obnovi kuća. Za obnovu u vlastitom aranžmanu uz novčanu pomoć Države odlučilo se 1014 vlasnika a Isplaćeno im je do sada više 51 milijun kuna (51.462.500 kn). Državi su obnovu prepustila 863 vlasnika, u što je uračunato i 190 novih kuća koje je potrebno izgraditi.
 
Ukupno gledano, obnovu samih vlasnika i Države, u Strošincima su završene 53 kuće, u Đurićima 33, u Posavskim Podgajcima 33, u Račinovcima 103, u Rajevom Selu 186 te u Gunji 561 kuća. Važno je napomenuti da se broj završenih  kuća mijenja na dnevnoj bazi jer se tijekom jednog dana obavi i do 20 pregleda završenih kuća. Budući da je do blagdana ostalo 10 dana, procjena je da će se broj završenih kuća povećat za dodatnih 200-tinjak kuća. 
 
Sve zgrade javne namjene obnovljene su u planiranim rokovima za što je Država utrošila 16 milijuna kuna a za obnovu kuća do sada je utrošeno 96 milijuna kuna. Do kraja godine Država planira utrošiti dodatnih 20 milijuna kuna.  
 



Vijesti iz medija | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović