Premijer Milanović: U ovoj godini borimo se za rast i radna mjesta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_ovoj_godini_borimo_se_za_rast_i_radna_mjesta.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović najavio je redefiniranje prava i obveza u javnom sektoru. Zbog krize će se neke navike morati mijenjati i prilagođavati. Imamo relativno visoku javnu potrošnju, kazao je premijer Milanović, pa ćemo državnoj upravi, javnim službama i državnim poduzećima morati redefinirati neka prava i obaveze da bismo očuvali i otvorili radna mjesta u privatnom sektoru. Želimo da svaki radnik ima visoku plaću, regres, božićnicu, uskrsnicu i ostale dodatke, no pitanje je što je od toga moguće i što hrvatsko društvo i gospodarstvo mogu platiti, naglasio je premijer, dodavši da njegova Vlada pritom prvenstveno misli na javni interes i nema favorite, ljubimce ili posebne skupine kojima se obraća. Ove godine neće biti velikog gospodarskog rasta, borimo se za bilo kakav rast. Ova godina mora biti godina konsolidacije, naglasio je predsjednik Vlade, a slijedeća mora biti godina stvarnih promjena i rasta.

Na sjednici je prihvaćen Sporazum o raskidu ugovora o gradnji Pelješkog mosta s udrugom tvrtki Konstruktor-inženjering, Viadukt i Hidroelektra niskogradnja. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić objasnio je kako Hrvatske ceste zbog financijske situacije ne mogu osigurati potrebna sredstva za nastavak gradnje mosta pa je s izvođačima radova dogovoren sporazumni raskid ugovora o gradnji. Izvođačima će biti priznati svi stvarni troškovi, ali nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti, dodao je ministar. Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako bi svaka vlast željela imati Pelješki most, ali trenutno se Hrvatska mora okrenuti jeftinijem i efikasnijem rješenju toga problema. Kazao je kako od svojih ministara očekuje da ozbiljno pristupe provedbi projekta Neumskog koridora. Cilj Neumskog koridora isti je kao i Pelješkog mosta - spojiti Hrvatsku, ali na jeftiniji i učinkovitiji način, zaključio je predsjednik Vlade.

Između ostalog, donesena je i Odluka o subvenciji troškova studija za redovite studente prve godine studija na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2012./2013., u vrijednosti 146 milijuna kuna. Naše strateško opredjeljenje je graditi Hrvatsku kao društvo utemeljeno na znanju i ova odluka je u tom smjeru, naglasio je ministar Jovanović, objasnivši da svi studenti koji upisuju prvu godinu u akademskoj godini 2012./2013. neće morati plaćati školarinu.



Pisane vijesti