Premijer Orešković na summitu o migraciji balkanskom rutom: Ključan je opstanak dogovora EU-Turska

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/rujan/24 rujna/IMG_4287.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas u Beču na summitu „Migracija balkanskom rutom“, koji se održao na poziv austrijskog saveznog kancelara Christiana Kerna. 

Summitu su nazočili i predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Mađarske te Grčke i Njemačke, kao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramouolus. Sudionici sastanka složili su se da Europska unija mora osigurati snažniju kontrolu svojih vanjskih granica te ojačati misiju Frontexa, ali i istaknuli važnost opstanka dogovora između EU i Turske.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, u izjavi za medije nakon sastanka, također je istaknuo važnost sporazuma EU i Turske te dodao kako Hrvatska zasad sjajno surađuje sa susjednim zemljama oko migrantskih pitanja. „Situacija je stabilna, surađujemo sa susjedima i sve je pod kontrolom. Ključno pitanje će biti Turska, odnosno koliko će se držati tog sporazuma. Do sada smo vidjeli da je Turska ispunila svoj dio, sada je tri milijuna izbjeglica u Turskoj“, rekao je premijer Orešković i dodao da je Turska ključan partner u europskoj soluciji, koju ne može donijeti ni jedna zemlja zasebno, već se održivo rješenje može postići jedino zajedničkim dogovorom. „Ta cijela situacija je sada stabilna. Također, ojačat ćemo kontrolu granica. Glavni cilj Europske unije nije zatvaranje granica, nego njihova bolja kontrola kako bi se onemogućio ilegalan prijevoz izbjeglica preko granica.“

„Mi odlično surađujemo sa Srbijom unatoč tenzijama o kojima se priča. Suradnja na terenu je izvrsna", rekao je predsjednik Vlade i dodao da je Hrvatska spremna i za slučaj premještanja izbjegličke rute na BiH. "Hrvatska je spremna na svaku opciju, ali mislim da se radi o krajnje spekulativnom pitanju jer kroz BiH prolazi malo izbjeglica, u posljednjih šest mjeseci ukupno stotinjak.“

Na marginama summita u Beču premijer Orešković sastao s makedonskim premijerom Emilom Dimitrijevim s kojim je također razgovarao o izbjegličkoj krizi i zaštiti granica.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je važnost uske suradnje između partnerskih zemalja na zapadnom Balkanu i Turske kako bi se osiguralo da Balkanska ruta doista i ostane zatvorena.

„Trebamo politički i u praksi potvrditi da je zapadno-balkanska ruta za ilegalne migracije zauvijek zatvorena i zbog toga cijenim inicijativu austrijskog kancelara Kerna koji je organizirao ovaj sastanak“, rekao je.
 
„Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena“, rekao je nakon sastanka austrijski kancelar Christian Kern. "Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima", istaknuo je. Austrijski kancelar ukazao je na tri točke na koje je potrebno obratiti pozornost u idućem razdoblju. "Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla“, rekao je. 

Pisane vijesti