Premijer Orešković s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom o migrantskoj krizi: Schengenska pravila nemaju alternativu

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/2 ožujka/WEB_11.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Razgovarali su o migrantskoj krizi i složili se da se schengenska pravila moraju poštivati.

Nakon sastanka, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Orešković kazao je da su se fokusirali na tri glavna pitanja. Prvo, zaključeno je da se schengenska pravila moraju poštivati. „Drugo, svima je jasno da Grčka snosi najveći teret i trebamo joj pružiti maksimalnu podršku u tako teškoj situaciji“, nastavio je premijer, dodavši da je o tome razgovarao i jučer u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U vezi trećeg pitanja, makedonsko-grčke granice, premijer je kazao: „Svi znate da je u Makedoniji i naša policija, mogu reći da je koordinacija između hrvatske, austrijske, slovenske, srpske i makedonske policije odlična i tu očekujemo malo jaču podršku iz Europske unije.“

Što se tiče slanja vojske na granicu, premijer je najavio da će na sjednici Vlade uputiti prijedlog kojim se omogućava slanje vojske na granicu, ali samo za potrebe humanitarnog djelovanja i pomoć policiji, da „ukoliko je to potrebno, imamo tu opciju“.

Predsjednik Europskog vijeća Tusk kazao je da se Europa danas suočava s golemim izazovom zbog priljeva izbjeglica i migranata, koji je bez presedana, dodavši kako se radi o krizi koja stavlja jedinstvo Europe na test. „To je kriza koja uzrokuje napetosti između zemalja članica i susjednih zemalja. Moramo izbjeći iluziju da postoji drugo, lakše i prikladnije, europsko rješenje od punog poštivanja schengenskih pravila. Potpuno sam svjestan da poštivanje schengenskih pravila neće riješiti migracijsku krizu, ali bez njih nemamo je mogućnosti razriješiti“, rekao je predsjednik Europskog vijeća ističući kako nema alternative schengenskim pravilima i kako samo ona mogu biti temelj zajedničkom europskom rješenju. Najavio je da će se o tome razgovarati na idućem sastanku Europskog vijeća.

Prvi je prioritet zaustaviti i smanjiti ilegalnu migraciju, u isto vrijeme čuvajući integritet schengenskog prostora. Potrebno je da sve zemlje članice u potpunosti primjenjuju zajednička pravila i odluke, što su se složile na sastanku Europskog vijeća prije dva tjedna. Kao rezultat, zemlje članice trebale bi odbiti ulazak državljanima trećih zemalja koji ne zadovoljavaju potrebne uvjete ili nisu zatražili azil.

Predsjednik Tusk naglasio je da će ponovno uspostavljanje schengenskih pravila biti teško, ali da to treba učiniti odgovorno i koordinirano. Također, potrebno je mobilizirati sve zemlje članice da pomognu u humanitarnoj situaciji migranta u Grčkoj i duž zapadno balkanske rute. „Europska unija razumije tešku situaciju vlasti u Skopju.

Ne možemo i ne smijemo ih ostaviti same u ovoj situaciji“, rekao je predsjednik Europskog vijeća dodavši kako Europska unija mora surađivati s Turskom kako bi se smanjio pritisak migranata. Danas je imao priliku vidjeti kakva je situacija na hrvatsko-slovenskoj granici. „Bio je to dokaz težine situacije, kako za migrante i izbjeglice tako i za vlasti koje obavljaju svoj posao. Baš kao i moj posjet izbjegličkim kampovima u Jordanu i Turskoj i taj me posjet podsjetio na visoke uloge. Ne možemo si priuštiti da ne uspijemo“, zaključio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

 

Pisane vijesti