Premijer Sanader: Hrvatska želi obnovu izvrsnih gospodarskih odnosa s Libijom

Hrvatska je nekad imala iznimne gospodarske odnose s Libijom i želi ih ponovno, a prilika za to je sudjelovanje hrvatskih tvrtki u velikim infrastrukturnim projektima u toj zemlji, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s libijskim premijerom Shukrijem Ghanemom.

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska je nekad imala iznimne gospodarske odnose s Libijom i želi ih ponovno, a prilika za to je sudjelovanje hrvatskih tvrtki u velikim infrastrukturnim projektima u toj zemlji, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s libijskim premijerom Shukrijem Ghanemom.

Ghanem, povjerenik Općenarodnog vijeća Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije, prvi libijski premijer u posjetu Hrvatskoj, doputovao je u četvrtak.

"Hrvatska je još u bivšoj Jugoslaviji imala iznimno razvijene gospodarske odnose s Libijom kad su hrvatske tvrtke radile velike poslove. Želimo to i ubuduće", rekao je Sanader u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka.

"Danas postoji veliko zanimanje s hrvatske strane, jer je Libija pokrenula brojne infrastrukturne projekte i mi u tome želimo sudjelovati", kazao je Sanader, rekavši da su tvrtke poput Ingre i DIOKI-ja već u Libiji, da im se žele pridružiti mnoge druge, uključujući brodogradilišta koja su zainteresirana za izgradnju brodova za Libiju.

U prvom dijelu razgovora hrvatskog i libijskog izaslanstva, koje će se nastaviti i tijekom radnog ručka, bilo je riječi i o kulturnoj i znanstvenoj suradnji, a Sanader i Ghanem razmijenili su mišljenja o stanju u regijama koje okružuju obje zemlje.

Libijski premijer rekao je kako se njegov posjet nastavlja na posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Libiji u kolovozu 2003. godine. Ponovio je riječi koje su prilikom tog posjeta izrekli predsjednik Mesić i libijski čelnik Moamer Gadafi da su objema zemljama u interesu međusobni dobri odnosi jer Libija Hrvatskoj može biti prag Afrike, a Hrvatska Libijcima prag Europe.

"Riješili smo sve probleme s onim zemljama s kojima smo ih imali, a sad želimo obnoviti odnose sa starim prijateljima", rekao je Ghanem novinarima.

"Da bismo to uspjeli, moramo razmjenjivati posjete, pa je i ovaj moj posjet dokaz toga", kazao je libijski premijer.

Libijski dužnosnik uputio je hrvatskom premijeru službeni poziv za posjet Libiji, što je on prihvatio, i još samo mora odrediti datum.

Ghanem je istaknuo kako su mogućnosti suradnje dviju zemalja velike, i na političkom, a osobito na gospodarskom planu, pa i kroz mogućnost stvaranja zajedničkih poduzeća (joint venturea).

Na pitanje novinara opterećuje li odnos Libije s međunarodnom zajednicom slučaj bugarskih medicinskih sestara, kojima se u Libiji sudi za namjernu zarazu 400 libijske djece virusom AIDS-a, Ghanem je odgovorio kako je predmet u postupku te da je libijsko sudstvo neovisno pa treba pričekati konačni pravorijek.

Libijsko sudstvo, prema njegovim riječima, nema veze s politikom i samostalno će odlučiti o sudbini optuženih medicinskih djelatnika.

"Imamo s jedne strane četiri sestre i jednog liječnika, a s druge strane 400 zaražene djece i ne slažem se s kvalifikacijom da je riječ o problemu medicinskih sestara, već je riječ o problemu 400 djece", rekao je Ghanem.

Ponovio je kako taj sudski postupak nema nikakve veze s politikom, jer su politički odnosi Libije i Bugarske "bili i jesu" dobri.



Pisane vijesti