Premijer Sanader i nadbiskup Barišić pozvali na sabranost i povjerenje u Vladu

Premijer Ivo Sanader i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić danas su nakon sastanka u Banskim dvorima poručili hrvatskom narodu kako razumiju emocije izazvane uhićenjem generala Gotovine koje se ne mogu zatomiti, ali da treba biti razuman i znati što je u ovom trenutku dobro, ne samo za generala nego i za hrvatsku državu u cjelini.

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić danas su nakon sastanka u Banskim dvorima poručili hrvatskom narodu kako razumiju emocije izazvane uhićenjem generala Gotovine koje se ne mogu zatomiti, ali da treba biti razuman i znati što je u ovom trenutku dobro, ne samo za generala nego i za hrvatsku državu u cjelini.

"Ovo je bolni trenutak za sve nas i svi bi mi željeli da nije bilo ni rata ni agresije nego da se sve rješavalo na drugi način, no ovaj se trenutak ne može izbjeći i drago mi je da hrvatska Vlada stoji iza toga da je Gotovina nevin i vjerujemo da će učiniti sve da ga obrani jer braneći njega na svoj način branimo i Hrvatsku, njezinu povijest i budućnost", izjavio je nadbiskup Barišić.

Emocije su opravdane, njih ne možemo zatomiti kao ni naši građani, ali vjerujem da će biti razumni i znati što je pametno u ovom trenutku ne samo za generala nego i za hrvatsku državu, poručio je nadbiskupsplitsko-makarski Marin Barišić.

I premijer Ivo Sanader naglasio je da razumije emocije hrvatskih građana kad je riječ o generalu Gotovini i drugima koje je optužilo Haaško tužiteljstvo.

Ante Gotovina, Mladen Markač, Ivan Čermak i drugi imaju velike zasluge u obrani Hrvatske. Sigurno je da ulica i neredi koji su nastali neće pomoći Gotovini, rekao je premijer i još jednom pozvao sve na sabranost, prisebnost i povjerenje u Vladu.

Ova Vlada zna što treba činiti da bi se zaštitila i obranila istina o Domovinskom ratu. Rat je bio legitiman, braniteljski, osloboditeljski, obrambeni i pravedan i u tom smislu nitko neće pisati drugačiju povijest Hrvatske. Znamo na koji način ćemo to braniti i kroz instituciju prijatelja suda i kroz druge. U svakom slučaju treba poštovati vladavinu prava, ali i poći od presumpcije nevinosti, jer je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno, poručio je.

Odgovarajući na novinarska pitanja o najavljenim skupovima podrške generalu Gotovini, te da će onaj na splitskoj rivi biti sličan potpori za generala Mirka Norca 2001., Sanader je rekao kako misli, a to je rekao i nadbiskup, da se na takav način neće pomoći generalu Gotovini. To mogu učiniti samo hrvatske državne institucije, rekao je i još jednom pozvao hrvatski narod na razumijevanje.

Naveo je da Vladu u ovom slučaju podržavaju svi stranački lideri, da je razgovarao s predsjednikom HSP-a Antom Đapićem koji mi je dao punu podršku, telefonski s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom i drugim predstavnicima stranaka. Danas ću se sastati i s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika. Mislim da je ovo trenutak kroz koji Hrvatska mora proći i duboko sam uvjeren da će istina o Domovinskom ratu pobijediti, ustvrdio je premijer Sanader.

Na sastanku su bili i čelnici Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Splitski gradonačelnik Želimir Puljić složio se s nadbiskupom Barišićem i premijerom Sanaderom rekavši da prosvjedi neće pomoći Hrvatskoj ni generalu Gotovini.

U ovom trenutku kušnje moramo se svi povezati s puno povjerenja u Vladu kako bi prebrodili tešku situaciju, izjavio je Puljić dodajući kako će u to nastojati uvjeriti organizatore prosvjeda.



Pisane vijesti