Premijer Sanader izvijestio Hrvatski sabor o Gotovininom uhićenju

Premijer Ivo Sanader došao je danas poslijepodne na sjednicu Hrvatskog sabora koja je u tijeku i izvjestio zastupnike o uhićenju generala Ante Gotovine i stavovima Vlade o tom slučaju.

ZAGREB, 8. prosinca(Hina) - Premijer Ivo Sanader došao je danas poslijepodne na sjednicu Hrvatskog sabora koja je u tijeku i izvjestio zastupnike o uhićenju generala Ante Gotovine i stavovima Vlade o tom slučaju.

I u slučaju generala Gotovine riječ je o vladavini prava, da se svatko tko je optužen treba sučeliti s optužnicom, ali istodobno vrijedi i presumpcija nevinosti, izjavio je premijer Sanader pred zastupnicima.

Ponovio je da je Hrvatskoj u najvećem interesu puna istina, a ta je, kaže, da je Domovinski rat bio oslobodilački, legitiman i pravedan, da je Hrvatska kao žrtva agresije imala puno pravo obraniti se i osloboditi svoj teritorij.

"To su istine koje nitko neće moći srušiti", istaknuo je.

Rekao je da će Vlada kroz institut prijatelja suda i drugim pravnim instrumentima obraniti istinu o Domovinskom ratu.

"To je povijesna istina, a sve drugo je pitanje procesa", rekao je Sanader, dodajući da će Vlada, kao i u slučajevima drugih haških optuženika, i Gotovini pružiti punu pravnu pomoć.

Također je ponovio da je informaciju o Gotovininu uhićenju na Kanarskim otocima jutros dobio od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, te da je uhićenje potvrda vjerodostojnosti svih hrvatskih institucija i Vlade koje su svo vrijeme tvrdile da Gotovina nije u Hrvatskoj.

"Bili smo svjedoci predbacivanja od različitih dijelova međunarodne zajednice, da hrvatska vlast laže, da ne surađuje u potpunosti s Haagom", rekao je Sanader, zahvaljujući svima koji su, unatoč svemu, vjerovali Hrvatskoj i pružali joj potporu.

Premijer je u Sabor došao nakon što je to od njega putem medija zatražio HSP.

HSP-ovci su nakon Sanaderova obraćanja zatražili da Sabor zaključi današnji rad budući da su, kako je rekao Anto Đapić, pod psihičkim pritiskom, i da pod okolnostima Gotovinina uhićenja ne mogu smireno i racionalno raspravljati o važnim točkama.

Sabor je, međutim, nastavio s radom, a HSP-ovci su napustili Veliku vijećnicu.



Pisane vijesti