Premijer Sanader: Najave prosvjeda nekih seljačkih udruga, pa otkazivanje, je politikanstvo i politizacija problema

Komentirajući situaciju o najavi nekih poljoprivrednih udruga da će danas organizirati prosvjed, pa potom njegovo otkazivanje, premijer Ivo Sanader ocijenio je danas politikanstvom i politizacijom cijelog problema, jer se dvojica predstavnika tih udruga nisu pojavili na nastavku sastanka održanog u petak u Vladi.

ZAGREB, 20. ožujka 2006. (Hina) - Komentirajući situaciju o najavi nekih poljoprivrednih udruga da će danas organizirati prosvjed, pa potom njegovo otkazivanje, premijer Ivo Sanader ocijenio je danas politikanstvom i politizacijom cijelog problema, jer se dvojica predstavnika tih udruga nisu pojavili na nastavku sastanka održanog u petak u Vladi.

Mi smo i za njih pripremili prijedloge, no nisu se pojavili, pa smo smatrali da nisu zainteresirani, a nakon toga je došlo do konzultacija i dodatnih prijetnji i najava prosvjeda, rekao je premijer Sanader odgovarajući na novinarski upit za obilaska budućeg muzeja Dražena Petrovića.

Seljaci nisu ti koji žele prosvjedovati, nego žele raditi, a naš je zajednički cilj da hrvatska poljoprivreda bude konkurentna u Europi i za to ćemo se boriti. Nije dobro da se političke stranke miješaju i iz svojih politikantskih razloga huškaju seljačke udruge, istaknuo je Sanader.

Napomenuo je da je u petak održan vrlo plodonosan sastanak s čelnicima poljoprivrednih udruga i da se u stanci sastao s čelnicima HSS-a na ranije dogovorenom ručku nevezanom uz prethodni susret. Nije se radilo o posredovanju, jer nama ne trebaju posrednici, već uobičajenom susretu s čelnicima parlamentarnih stranaka, rekao je.

Upitan je li na tom sastanku bilo riječi o povećanju proračunskog iznosa za poljoprivredu, budući je HSS-ov predsjednik Josip Friščić najavio da će zatražiti rebalans proračuna kojim bi se taj iznos udvostručio, Sanader je rekao da to nije bila tema razgovora.

U vezi s ponudom za kupnju Plive premijer je rekao da nema pomaka u odnosu na situaciju od petka. Vlada trenutno neće i nema namjeru prodavati svojih 18 posto vlasništva, Smatramo da je ta tvrtka od iznimne važnosti za hrvatsko gospodarstvo u cjelini i vodeća farmaceutska kompanija srednje i jugoistočne Europe i 12. u svijetu.

Rekao je da je iznimno zadovoljan razgovorom s predsjednikom Plivine uprave Željkom Čovićem koji ga je pobliže informirao o pojedinostima u vezi nekih medijskih napisa. Pliva se ne odriče sektora razvoja i istraživanja i 450 djelatnika će zadržati posao, a samo ove godine u to će se uložiti 80 milijuna dolara. Radi se o jačanju Plive, rekao je i dodao da će država kroz svoj paket dionica nastaviti podupirati Plivu.

Glede nedavnog sastanka s čelnicima BiH Sanader je rekao da je s premijerom Adnanom Terzićem dogovorio da prije nego posjeti Sarajevo radne skupine pripreme i usuglase stajališta u BiH oko sporazuma o imovinsko pravnim odnosima. Vjerujem da ćemo ubrzo riješiti pitanje pelješkog mosta, a bosansko hercegovačkoj strani ćemo ponuditi i novi prijedlog sporazuma o luci Ploče, rekao je premijer Sanader.



Pisane vijesti