Premijer Sanader: Nema sukoba na relaciji Pantovčak-Banski dvori

Premijer Ivo Sanader ustvrdio je danas da nema nikakvog sukoba na relaciji Pantovčak-Banski dvori.

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ustvrdio je danas da nema nikakvog sukoba na relaciji Pantovčak-Banski dvori.

Jučerašnji istup predsjednika države Stjepana Mesića ne vidim nipošto kao sukob i mi normalno komuniciramo i nastavit ćemo komunicirati kao i do sada u kreativnom ozračju, izjavio je Sanader novinarima nakon sastanka zemalja članica CEFTA-e.

Predsjednik obnaša svoju dužnost, kao i premijer, dodao je Sanader.

Dodao je da je predložio Predsjedniku da ga o svemu podrobno informira ministrica pravosuđa.

Predsjednik Mesić u jučerašnjem je obraćanju javnosti izrazio neslaganje sa sporazumom o povratu imovine Nijemcima izbjeglima u Austriju nakon II. svjetskog rata. Taj je sporazum Mesić ocijenio opasnim presedanom, čija bi provedba mogla ugroziti funkcioniranje države.

Hrvatska je, ponovio je danas premijer Sanader, država vladavine prava u kojoj se poštuju odluke Ustavnog suda i zakoni koje je donio Hrvatski sabor.

Podsjetio je da je riječ o poštivanju odluke Ustavnog suda iz 1999. nakon koje je Sabor, na prijedlog bivše Vlade, donio zakon kojim je uređeno da se moraju obeštetiti i oni koji nisu hrvatski državljani, te da će se to učiniti bilateralnim sporazumima.

Naglasio je da je bivša Vlada, odnosno bivša ministrica pravosuđa napravila popis zemalja s kojima treba napraviti bilateralne sporazume, da je formirano povjerenstvo za pregovore koje je održalo prva dva kruga pregovora s Austrijom.

Ustavni sud donio je i odluku o povratu duga umirovljenicima, što također poštujemo, pa ne možemo nešto poštovati, a nešto ne, kazao je Sanader.

Ako se promijeni zakon ili Ustavni sud povuče odluku, to je već druga priča, kazao je Sanader.

No, dok postoji ta odluka i popis država mi to moramo poštovati, kazao je, dodajući kako će biti zanimljivo vidjeti i reakciju s obzirom da postoje pritisci da što prije počnu pregovori o obeštećenju s Izraelom i SAD-om.



Pisane vijesti