Premijer Sanader očekuje razdvajanje pregovora Hrvatske i Turske s Europskom unijom

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak kako očekuje da će pregovori Hrvatske o članstvu s Europskom unijom sljedećeg mjeseca biti razdvojeni od onih koje vodi Turska.

STRASBOURG, 2. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak kako očekuje da će pregovori Hrvatske o članstvu s Europskom unijom sljedećeg mjeseca biti razdvojeni od onih koje vodi Turska.

Sanader je nakon susreta u Vijeću Europe rekao novinarima da očekuje završetak screeninga, analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s onim Europske unije, do 18. listopada i razdvajanje pregovora Turske i Hrvatske s EU.

Hrvatska i Turska su istodobno započele pristupne pregovore s Europskom unijom prošloga listopada u kojima Unija vodi razgovore s obje države o 35 poglavlja uspoređujući zakonodavstva zemalja s onima u EU-u.

Sanader je nakon razgovora s predsjednikom Parlamentarne skupštine VE Reneom van der Lindenom u Strasbourgu prije početka plenarne sjednice na kojoj će govoriti u povodu 10. obljetnice prijama Hrvatske u VE rekao kako će Hrvatska pridonijeti jačanju uloge i aktivnostima Vijeća Europe u razvoju demokracije, zaštiti ljudskih i manjinskih prava i drugim pitanjima kojima se to tijelo bavi.

Van der Linden je izjavio da je Hrvatska napravila veliki napredak u proteklih 10 godina čime može biti najbolji primjer u regiji te rekao da je uvjeren da će Hrvatska brzo postati članicom Europske unije.

On je također izjavio da nema razloga da članice EU kažu "ne Hrvatskoj" jer je ona u mnogim aspektima bolja od nekih članica. Zauzimajući se za proširenje EU-a on je također rekao da EU ne može kandidatima za članstvo govoriti da nisu ispunili sve uvjete i proveli potrebne reforme kad to nije učinjeno u mnogim dijelovima ni unutar EU-a, primjerice donošenje Europskog ustava.

Sanader je kazao kako očekuje da će do trenutka kad Hrvatska završi pristupne pregovore s EU-om, Unija naći rješenje za Europski ustav i da to onda više neće biti problem.



Pisane vijesti