Premijer Sanader održao predavanje na sveučilištu Johns Hopkins

Posjet Sjedinjenim Državama i iskazana podrška predsjednika Georgea W. Busha i drugih najviših američkih dužnosnika Hrvatskoj je "veliki korak naprijed" za hrvatsko približavanje NATO-u i Europskoj uniji, ocijenio je u srijedu hrvatski premijer Ivo Sanader u predavanju koje je održao na Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu.

WASHINGTON ,18.listopada(Hina) - Posjet Sjedinjenim Državama i iskazana podrška predsjednika Georgea W. Busha i drugih najviših američkih dužnosnika Hrvatskoj je "veliki korak naprijed" za hrvatsko približavanje NATO-u i Europskoj uniji, ocijenio je u srijedu hrvatski premijer Ivo Sanader u predavanju koje je održao na Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu.

Premijer Sanader zahvalio je u govoru predsjedniku Bushu na podršci za ulazak Hrvatske u članstvo NATO-a 2008. godine, iskazanoj nakon jučerašnjih razgovora u Bijeloj kući.

U govoru na temu "Hrvatska motor promjena: EU, SAD, NATO i rat protiv terora", Sanader je govorio o hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama, provedbi reformi i pregovorima s EU, te o suradnji sa zemljama regije, ističući kako Hrvatska u tom pogledu u regiji jugoistočne Europe predstavlja model, i djeluje kao faktor stabilnosti.

"Hrvatska je bila izložena agresiji, trećina njezinog teritorija bila je okupirana a oslobođena je u briljantnoj operaciji Oluja 1995.", rekao je Sanader opisujući put koji je Hrvatska prošla u proteklih 15 godina od stjecanja neovisnosti.

Publici, u kojoj su bili sveučilišni profesori i studenti, te diplomati premijer Sanader ja kazao kako upravo danas u postupku pristupnih pregovora Hrvatske i EU završava prva faza - screeening, te dodao kako očekuje da bi pregovori o svih 36 poglavlja trebali završiti do kraja 2008 godine.

"Hrvatska će 2009. biti spremna za ulazak u EU", rekao je.

Hrvatski premijer također je govorio o angažmanu Hrvatske u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu, te istaknuo hrvatsku predanost transatlantskom partnerstvu.

Premijer Sanader se na kraju trodnevnog posjeta SAD-u sastao na radnom ručku s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyem, s kojim je, kako je rekao, razgovarao o bilateralnoj suradnji, uključivanju Hrvatske u euroatlantsku zajednicu, angažmanu u Afganistanu i aktivnom doprinosu Hrvatske stabilnosti u regiji, odnosno o svim temama koje su bile na dnevnom redu službenih američko-hrvatskih razgovora u Washingtonu.

Nakon posjeta Washingtonu, koji je ocijenio "iznimno uspješnim", Sanader je otputovao je u Helsinki na sastanak premijera Europske pučke stranke, čiji je član i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).



Pisane vijesti