Premijer Sanader: Politika neće presuđivati hoće li se neću pisati zajedno ili odvojeno

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je kako politika neće presuđivati hoće li se neću pisati zajedno ili odvojeno, već će operacionalizirati odluku struke.

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je kako politika neće presuđivati hoće li se neću pisati zajedno ili odvojeno, već će operacionalizirati odluku struke.
"Politika se neće miješati, niti se smije miješati u odluke struku", rekao je premijer danas na predstavljanju novih sadržaja "e-obrazovanja" u zagrebačkoj Osnovnoj školi Nikole Tesle, komentirajući posljednju pravopisnu preporuku Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika.


Neka struka kaže svoje, a odluka ne mora biti odmah donesena, izjavio je Sanader, zauzevši se za nastavak javne rasprave.

Hrvatski, kao i svaki drugi jezik, živi i ima svoju dinamiku, rekao je premijer, istaknuvši kako će on osobno nastaviti pisati neću zajedno.

Premijer podržava odluku da se neko vrijeme dopustiti i jedna i druga mogućnost kako se ponovno ne bi otvarali politički problemi. Kako je Vijeće odluku donijelo većinski, Sanader drži da se i drukčije mišljenja treba poslušati. Nije još vrijeme za konačnu odluku, poručio je.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je kako poštuje odluku struke. Dodao je kako ni jedna država nije preko noći "prelamala stvari". Udžbenici po HNOS-u idu od rujna 2006. i nekoliko će godine biti prijelazno te taj dualizam nije upitan. Do konačnog donošenja HNOS-a to će pitanje biti riješeno, istaknuo je ministar znanosti.

Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti priopćilo je da je na sedmoj sjednici 15. prosinca raspravljalo o sastavljenom ili rastavljenom pisanju niječnice i enklitičkih oblika glagola htjeti. Tom prigodom Vijeće je prihvatilo većinski zaključak kojim preporučuje pravopisno rješenje po kojemu se u zanijekanom prezentu glagola htjeti niječnica piše rastavljeno od glagolskih oblika.



Pisane vijesti