Premijer Sanader: Povećanje kreditnog rejtinga potvrda vladi u vođenju makroekonomske politike

Povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane bonitetne kuće Dun&Bradstreet još jednom potvrđuje da Vlada vodi makroekonomsku politiku na odgovarajući način, ocijenio je danas premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade u Bjelovaru.

BJELOVAR, 23. veljače 2006. (Hina) - Povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane bonitetne kuće Dun&Bradstreet još jednom potvrđuje da Vlada vodi makroekonomsku politiku na odgovarajući način, ocijenio je danas premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade u Bjelovaru.

Bonitetna kuća Dun&Bradstreet početkom ovog tjedna je, nakon pet godina, povećala hrvatski kreditni rejting sa DB4d na DB4c, čime se Hrvatska pomaknula za jedno mjesto na listi tranzicijskih zemalja.

Hrvatska i dalje slovi kao zemlja umjerenog rizika za ulaganja, ali želimo taj rizik svesti na najmanju moguću mjeru, istaknuo je premijer.

Povećanje rejtinga, naglašava, rezultat je i povećanja BDP-a koji je, u trećem tromjesečju prošle godine porastao za 5,2 posto, što je najviša stopa rasta od 2002.

Iznimno je važno da se Hrvatskoj danas vjeruje, da je zemlja u koju se želi ulagati, kazao je Sanader.

Rezultate poticajnih mjera za malo i srednje poduzetništvo potkrijepio je i podatcima o rastu TEA indeksa (broj poduzetnika na sto odraslih stanovnika) sa 3,4 u 2003. na 6,11 u prvoj polovici prošle godine, odnosno i prije otvaranja Hitro.hr servisa.

Na ljestvici zemalja koje se prate prema GEM projektu (monitor kvalitete poduzetničke klime) Hrvatska je sa 37 došla na 18 mjesto, naglasio je premijer.

Najavio je i da će 10. ožujka u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti biti predstavljena radna verzija strategije borbe protiv korupcije.

Tom strategijom želimo poručiti da ćemo se do kraja boriti protiv tog najvećeg zla suvremene demokracije, poručio je premijer.



Pisane vijesti