Premijer Sanader: Vlada će sutra donijeti odluku o raspuštanju jedinica u kojima je bilo bianco ostavki

Premijer Ivo Sanader potvrdio je da će sutra na sjednici Vlade biti donijeta odluka o raspuštanju svih jedinica lokalne ili područne samouprave u kojima je bilo slučajeva bianco ostavki, te će tamo biti održani novi izbori.

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader potvrdio je da će sutra na sjednici Vlade biti donijeta odluka o raspuštanju svih jedinica lokalne ili područne samouprave u kojima je bilo slučajeva bianco ostavki, te će tamo biti održani novi izbori.

Podsjetio je kako je putem Središnjeg državnog ureda za upravu zatraženo mišljenje ustavno-pravnih stručnjaka zagrebačkog Pravnog fakulteta, a prema kojem vijećnik ima pravo na svoj mandat, a ne stranka.

Time je potvrđena i odluka Vlade od prije dva tjedna, a to je i sukladno zakonskom prijedlogu koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor, rekao je premijer.

Naveo je da profesor Branko Smerdel, kao vodeći stručnjak za ustavno pravo ističe kako mandat pripada vijećniku, ali i biračima koji su ga izabrali.

U tom smislu sutra ćemo donijeti odluku o raspuštanju svih jedinica lokalne ili područne samouprave u kojima je bilo slučajeva bianco ostavki, rekao je premijer Sanader odgovarajući novinarima na pitanja nakon sastanka s čelnicima sindikalnih središnjica.



Pisane vijesti