Premijer u Čakovcu: Pokazali ste da znate povući europski novac, a ovo su i novi poslovi za naše tvrtke

Slika /Vijesti/2015/ožujak/30 ožujak/CakovecZM.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas, zajedno s ministrima Mihaelom Zmajlovićem i Tihomirom Jakovinom, na početku radova na rekonstrukciji i modernizaciji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec

Ukupna predvidljiva vrijednost cjelokupnog projekta iznosi više od 273 milijuna kuna, a najviše je sredstava, 73% planirano iz bespovratnih sredstava Europske unije, po 10% iz državnog proračuna Republike Hrvatske i Hrvatskih voda te 7% iz jedinice lokalne samouprave. Rekonstruirani uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ovim će infrastrukturnim projektom biti usklađen sa standardima pročišćavanja otpadnih voda prema europskoj  Direktivi o pročišćavanju otpadnih voda.
 

„Ovo je jako važno i da si dokažemo da možemo“, rekao je predsjednik Vlade poručivši da nije stvar u tome da Europska unija prepozna ovakve projekte, već da se oni dobro organiziraju i nametnu kako bi se povukla sredstva iz fondova. Naglasio je da bez dobre organizacije i znanja ljudi u Međimurju, ovaj projekt ne bi bio moguć. „Prema tome, ovo je vaš uspjeh. Ali, on nije jedini u Hrvatskoj. Tu je Osijek, tu je Vukovar, tu je Županja, tu je Poreč. Sve te investicije zajedno premašuju 250 milijuna eura. To je jako velik novac, a od toga je najveći dio iz Europske unije“. Ponovio je da je glavno mjerilo uspješnosti, odnosno korisnosti našeg članstva u Europskoj uniji koliko se novca na ovaj način uspije dobiti i uložiti u kvalitetne projekte te koliko robe istovremeno uspijemo prodati na jedinstvenom tržištu, kojem smo istovremeno i mi otvoreni, te koliko smo usluga, prije svega kroz turizam, u stanju prodati u Hrvatskoj. „Mi u taj proračun uplaćujemo i imamo mogućnost iz tog proračuna dobiti bitno više nego što uplaćujemo. Ali ta razlika ovisi isključivo o ljudskoj sposobnosti i organiziranosti.

Vi ste pokazali da to znate i ovih četrdesetak milijuna eura nije samo novac, to je posao za građevinske tvrtke, kao što je gradonačelnik rekao, za sve one koji će u novim, složenijim poslovima stjecati nova znanja, biti konkurentni preko granice, u Mađarskoj, Sloveniji, naravno, otvoreni i tuđoj konkurenciji, jer male države mogu prosperirati samo ako su otvorene. Međimurje nije država, Međimurje je stari hrvatski kraj, županija, ali lekcija je ista: da bi bio uspješan, moraš se otvoriti prema van…Da vam ne bih sad tu previše komplimentirao, kažem vam: posao ste napravili dobro, prije svega vi, tek onda vlada, ministarstvo i Hrvatske vode i što više bude takvih sredina u Hrvatskoj, a spomenuo sam Vukovar, Županju, Osijek, Poreč, među prvima koji su iste ili slične projekte uspjeli izboriti za sebe, to će Hrvatskoj biti bolje i to će kriza biti dalje i dalje iza nas. Prema tome, na nama je da radimo, da pomažemo onima koji žele raditi, da im država bude pomoć, da ne bude maćeha, nego da znaju da se njoj mogu obratiti i kroz njezinu pomoć mogu ostvariti ono što, na kraju, najviše ovisi o njima samima odnosno o vama samima. Uspjeh ovisi samo o vama“, zaključio je premijer.


Pisane vijesti | Zoran Milanović