Premijeri Hrvatske i Španjolske razgovarali o prioritetima Madrida za predsjedanje EU-om u drugoj polovici godine

  • Slika /Vijesti/2023/Veljača/16 veljače/VRH_4297.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s predsjednikom Vlade Kraljevine Španjolske Pedrom Sánchezom, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj kako bi predstavio prioritete Madrida za nadolazeće predsjedanje Europskom unijom, ponajprije jačanje europskih savezništava diljem svijeta, uređenje migracija i ekonomsku kompetitivnost kontinenta.

Premijer Sánchez  namjerava posjetiti 15 država od 26 drugih članica Europske unije, a turneju je počeo posjetom Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji, uoči preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja EU-om 1. srpnja, nakon Švedske.
 
Sánchezu je ovo drugi posjet Zagrebu u 16 mjeseci, a u međuvremenu u Hrvatskoj je boravio španjolski kraljevski par.
 
Nakon sastanka, dva su premijera na zajedničkoj konferenciji za medije izvijestili o temama o kojima se raspravljalo na sastanku.
 
''Naš današnji sastanak iskoristili smo dominantno za zajedničke europske teme. Razgovarali smo o daljnjoj pomoći Ukrajini te o ukupnoj  ekonomskoj situaciji na razini EU. Tu prije svega razmišljamo o tome kako nastaviti s kvalitetnim ekonomskim upravljanjem u kontekstu isprepletenih kriza u proteklih nekoliko godina, fiskalnim pravilima, okviru za nacionalne programe reformi, reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira i postavljanjem Europske unije na kontekst pojedinih zakona koje su donijele neke države, primjerice SAD, ili pak politiku drugih ključnih aktera diljem svijeta'', kazao je Plenković.
 
Izvijestio je da je bilo riječi i o politici migracija koja je, uz Ukrajinu i ekonomsko upravljanje, bila glavna tema na zadnjem Europskom vijeću, te njenim posljedicama za političke procese u pojedinim državama članicama, kao i o zajedničkim mjerama koje države članice trebaju poduzeti za sigurnost vanjskih granica. To podrazumijeva razvojnu suradnju, partnerstvo, dijalog i potporu državama koje su izvor migracijskih valova.
 
Predsjednik hrvatske Vlade zahvalio je svom španjolskom kolegi na velikoj potpori njegove zemlje tijekom protekle godine u kojoj je Hrvatska realizirala dva strateška cilja dublje integracije – ulazak u eurozonu i Schengen.
 
''Izvijestio sam premijera  Sáncheza o prvih nekoliko tjedana u tom promijenjenom i osnaženom međunarodnom položaju Hrvatske koji je itekako dobar i koristan, s trendom smanjivanja stope inflacije i s rastom BDP-a od oko 6 posto u 2022., te o spremnosti hrvatske Vlade da nastavi s politikom interveniranja i potpore građanima i gospodarstvu u trenucima kada samo država može na adekvatan način odgovoriti izazovima koji su pred nama.''
 
Plenković je kazao da se razgovaralo i o situaciji u hrvatskom okruženju, dodavši da je to područje koje Sánchez „itekako dobro poznaje”, osobito Bosnu i Hercegovinu, jer je prije dvadesetak godina radio na tom području.
 
''Dali smo mu ocjenu stanja u zemljama našega okruženja i njihovoj europskoj perspektivi koju Hrvatska podržava. Veselimo se nastavku suradnje na Mediteranu i vjerujem da će Španjolska itekako dobro pripremiti svoje presjedanje u drugoj polovici ove godine. Mogu slobodno reći da smo razvili neku vrstu privilegiranog, otvorenog i prijateljskog dijaloga o svim temama od zajedničkog interesa, uključujući i unaprjeđenje bilateralne suradnje'', zaključio je Plenković. 
 
Španjolski prioriteti
 
Čestitavši Hrvatskoj na ulasku u eurozonu i Schengen, premijer Sánchez izvijestio je da se na sastanku razgovaralo o španjolskim prioritetima kako bi ih se moglo uklopiti u agendu predsjedanja Španjolske EU-om.
 
Najavio je da će Madrid tijekom svog predsjedanja zagovarati razvoj europske električne mreže.
 
''Premijer Plenković govorio nam je o ekonomskoj situaciji koju je proizvela ruska agresija na Ukrajinu. Vidjeli smo da postoji potreba nastaviti dalje razvijati tržište električne energije jer smo međusobno povezani kao partnerske zemlje.''
 
Dodao je da Španjolska želi uspostaviti europske fondove koji će omogućiti jačanje energetskog tržišta. Poručio je da tijekom svog predsjedanja Španjolska također želi jačati otpornost i kompetitivnost europskog gospodarstva u vremenu dvostruke tranzicije – energetske i digitalne.
 
Smatra da Europa mora usvojiti određene politike prema drugim državama poput SAD-a, ali i jačati veze sa zemljama Latinske Amerike i južnog Mediterana.
 
''Razgovarali smo o potrebi da Europa pronađe nove saveznike'', istaknuo je.
 
U tu svrhu najavio je sastanke na visokoj razini europskih s latinoameričkim te sjevernoafričkim čelnicima. 
 
„Želimo napraviti odlučan korak tijekom španjolskog predsjedanja EU-om”, ustvrdio je Sánchez.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković