Presude Suda Europske unije potencijalna su rješenja nekih pitanja koja se politički mogu dojmiti teško rješivima

Slika /Vijesti/2018/06 lipanj/27 lipnja/Luksemburg/l10.jpg

Prilikom svog sastanka s predsjednikom Suda Europske unije u Luxembourgu, predsjednik Vlade istaknuo važnost te pravosudne europske institucije za primjenu europskoga prava i ujednačenu praksu u državama članicama Europske unije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se danas u Luxembourgu s predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom, hrvatskim sucima i hrvatskim zaposlenicima Suda.

Izrazio je uvjerenje da je Sud Europske unije ključan za primjenu i interpretaciju europskoga prava, ujednačenu praksu u državama članicama, kao i sudsku praksu referentnu za poboljšanje pravnoga procesa i njegovu primjenu na razini država članica.

„Drago mi je što se možemo usredotočiti na znanje i trezveni savjet Suda u njegovim presudama, kao referencu za potencijalna rješenja nekih pitanja koja iz političke perspektive katkad izgledaju teško rješiva“ istaknuo je.

Dodao je da će ovoga vikenda Hrvatska proslaviti petu obljetnicu pristupanja Europskoj uniji, što će biti prilika za rezimiranje onoga što smo dobro razumjeli i učinili, kako smo se pozicionirali, koliko smo razumjeli logiku i filozofiju europskoga projekta u svakodnevnome životu i politikama, našega doprinosa  širim europskim naporima s obzirom na mnoge izazove, sigurnosne, gospodarske, financijske,  s kojima se danas suočavamo. 

„Volio bih reći da smo počašćeni posjetom predsjednika Suda Koena Lenaertsa Zagrebu tijekom Europskoga tjedna. On je dao puno više od pravne optike europskoga projekta: dubinsko znanje jedne od europskih osobnosti koje doista može biti okarakterizirano kao institucionalno poznavanje onoga o  čemu se u stvari radi u europskome projektu“, izjavio je predsjednik Vlade.

„U europskom kontekstu u kojem raste populizam, gdje su površnost i apriorno odbacivanje autoriteta zajednički refleks u mnogim državama članicama, potrebno nam je više ljudi takvoga kalibra, više eksperata i profesionalaca i nositelja visokih dužnosti u institucijama koji mogu revitalizirati projekt i sve ono dobro koje je stvaranje Europske unije donijelo europskim narodima u poslijeratnoj Europi“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Vlade.   

Pisane vijesti | Andrej Plenković