Prihodi u turizmu u 2018. godini procijenjeni na 12 milijardi eura, što je najviše ikad

"Dani poslova u turizmu" Zagrebu okupili su više od 80 poslodavaca iz turističkog sektora te više od 5.000 nezaposlenih koji su iskazali interes za radom u najpropulzivnijoj grani hrvatskog gospodarstva.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je kako se radi o odličnom odzivu na tu akciju koja se provodi treću godinu za redom.

"Cilj Vlade je aktivirati domaću radnu snagu, stoga radimo ovakve manifestacije. U reformi mirovinskog sustava omogućili smo umirovljenicima da rade na pola radnog vremena. Tek krajnja linija obrane je uvoz radne snage i kvote, koje su velike, ali nadamo se da neće biti iskorištene", kazao je.

Naglasio je pritom da su ove godine dodatno "osvježene" mjere aktivne politike zapošljavanja te da je za zapošljavanje na raspolaganju dvije milijarde kuna, od čega 1,5 milijardi kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a pola milijarde kuna za specijalizirane programe koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Trenutno 380 stipendista u području turizma

Ministar turizma Gari Cappelli podsjetio je da problem nedostatka radne snage u turizmu nije od jučer, već postoji godinama te istaknuo da ova Vlada prvi put konkretno i kvalitetno pristupa tom problemu.

"Svime što radimo dajemo mogućnost kvalitetnog zapošljavanja kroz promociju, kroz centre kompetentnosti i kroz sva druga sredstva", rekao je Cappelli, ističući kao primjer i poraste u stipendiranju i podatak kako je trenutno 380 stipendista u području turizma.

Ocijenio je da će se u sljedećim godinama sve kvalitetnije rješavati pitanje radne snage, a smatra i da plaće u turizmu više nisu niske.

Istaknuo je da se turistički se prihod u 2018. godini procjenjuje na 12 milijardi eura, što je najveći prihod ikad.

Hrvatska je lani imala šest posto više turističkih dolazaka i četiri posto više noćenja nego godinu prije, što, smatra ministar, znači da se naša zemlja turistički etablirala.

Smanjenje nezaposlenosti uz rast BDP-a i nastavak investicija

Kako je kazao ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, najdeficitarnija zanimanja u Hrvatskoj su konobar, kuhar, spremačica i pomoćno kuhinjsko osoblje, a taj dio djelatnosti prošle je godine povukao 20-ak tisuća osoba sa Zavoda.

U mjerama stalnog sezonca lani je bilo 3.500 osoba, a trenutno ih je tisuću manje, dok je po mjerama obrazovanja radnika do sada pozvano 2.500 ljudi.

Lončar kaže kako je trenutno 158 tisuća nezaposlenih, a te bi se brojke i u budućnosti trebale smanjivati uz projicirani rast BDP-a od 2,8 posto te nastavak investicija.

Uoči "Dana poslova u turizmu", HZZ je proveo anketu među nezaposlenima o spremnosti za rad u turističkoj sezoni, a koja je pokazala da je više od 20 tisuća nezaposlenih izrazilo spremnost za rad u turizmu.

"Dani poslova u turizmu" zajednički su projekt Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Cilj je te manifestacije u izravnoj komunikaciji omogućiti povezivanje poslodavaca i nezaposlenih koji na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije o mogućnostima za zapošljavanje.

"Dani poslova u turizmu" treću godinu zaredom okupljaju brojne poslodavce iz turističkog sektora i nezaposlene koji pokazuju interes za radom u turističkoj sezoni, a ove su godine prvi dani održani 18. siječnja u Osijeku, a nakon Zagreba održat će se i u Splitu, i to 1. veljače.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić