Prihvaćanje pisma namjere o ulasku u ERM II još jedna potvrda dobrog reformskog smjera Hrvatske

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/02 srpnja/{B7E29F71-C6B1-B84E-BD40-330B76806FA4}.jpg

Danas je u Bruxellesu održan sastanak Euroskupine na kojem je prihvaćeno pismo namjere o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) koje je Republika Hrvatska temeljem odluke na 164. sjednici Vlade uputila zemljama članicama europodručja, Danskoj i institucijama Europske unije. Time je učinjen prvi korak prema sudjelovanju u ERM II, koje prethodi uvođenju eura kao službene valute. Na sastanku Euroskupine s hrvatske strane sudjelovali su ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

,,Nakon izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, vraćanja kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, ostvarivanja rasta BDP-a od 3,9% u prvom kvartalu 2019., prihvaćanje pisma namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu te da Europska komisija, Europska središnja banka i druge međunarodne financijske institucije prepoznaju reformske napore Vlade RH. Našim pismom iskazuje se spremnost za provedbu reformi  s ciljem dodatne pripreme za sudjelovanje u tečajnom mehanizmu ERM II. Pridruživanje europodručju postupan je proces čijom će realizacijom Hrvatska postati članicom najužeg kruga država Europske unije, što će biti na korist hrvatskog gospodarstva i građana'', izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.
 
Uz pismo namjere, članicama i institucijama EU dostavljen je i Akcijski plan u kojemu su opisane reformske mjere koje će Republika Hrvatska provesti prije ulaska u ERM II. 
 
U dogovoru s europskim institucijama, Hrvatska se u pismu namjere obvezala na provedbu reformi u šest područja: i) daljnje jačanje supervizije bankovnog sustava uspostavom bliske suradnje između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke; ii) jačanje okvira za provođenje makroprudencijalne politike uvođenjem eksplicitnog mandata za mjere usmjerene na zajmoprimce; iii) jačanje okvira za sprječavanje pranja novca; iv) unapređenje sustava prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka; v) poboljšanje upravljanja u javnom sektoru; te vi) smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja za gospodarstvo.
 
Izrada pisma namjere i pripadajućeg akcijskog plana bio je višemjesečni proces pregovora Europske komisije s našim institucijama. Stoga se krajem lipnja predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem, predsjednikom Euroskupine i portugalskim ministrom financija Mariom Centenom, potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dobrovskisom te s predsjednikom radne skupine Euroskupine Hansom Vijlbriefom.
 
Uspješnim sudjelovanjem u tečajnom mehanizmu kroz najmanje dvije godine Hrvatska bi trebala formalno zadovoljiti tečajni kriterij nominalne konvergencije. Preostale kriterije – stabilnost cijena, održivost javnih financija i konvergenciju kamatnih stopa – Hrvatska zadovoljava već neko vrijeme, a to će se i nastaviti vođenjem odgovorne monetarne i fiskalne politike te daljnjim smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u.
 
Proces pripreme Hrvatske za ulazak u ERM II i posljedično u eurozonu, jedan je od bitnih elemenata koji je pridonio podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu što potvrđuje važnost puta kojeg je zacrtala ova Vlada i povoljan utjecaj na poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj.


Pisane vijesti | Andrej Plenković