Prijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijima, očekuju nas zahtjevni pregovori o proračunu

Slika /Vijesti/2020/02 veljača/1 veljače/HN20200201442210.jpg

Po završetku sastanka na vrhu Prijatelja kohezije u portugalskoj Beji predsjednik Vlade Plenković je rekao da je glavna poruka sastanka da sve države koje su neto-primatelji europskih sredstava žele da u konačnom dogovoru o budućem sedmogodišnjem proračunu Europske unije 2021.-2027. zadrže odgovarajuća sredstva za kohezijsku politiku. Plenković očekuje zahtjevne pregovore koji će na kraju polučiti rezultat.

"Uvažavajući sve druge prioritete današnja je poruka, uoči sastanka 20. i 21. veljače da želimo da se odgovarajuća sredstva osiguraju za kohezijsku politiku. To je jedinstvena, najvažnija poruka zaključaka koji su usvojeni”, poručio je predsjednik hrvatske Vlade Plenković u izjavi medijima nakon summita Prijatelji kohezije.
 
Obrazložio je da je logika ove poruke da  17 zemalja još teži rastu standarda života svojih građana kao i većoj razvijenosti onih dijelova zemalja koje nisu na jednakom stupnju razvoja kao najrazvijenije regije bogatijih zemalja u Uniji.
 
"S druge strane imamo zemlje koje žele da sredstva budu manja nego što su danas, Ujedinjena Kraljevina izlazi, i slijede nam vrlo zahtjevni pregovori za tri tjedna", zaključio je Plenković.
 
Proračun se usvaja konsenzusom svih zemalja članica
 
Upitan o izjavi austrijskog premijera Kurza da će uložiti veto ukoliko se ne smanji doprinos zemalja uplatiteljica Plenković je rekao da je najvažnije znati da se proračun usvaja konsenzusom na razini država članica.
 
"Čitao sam njegovu izjavu, postoji određeni prostor da vidimo što će u konačnici biti.  Slijede bilateralni sastanci Charlesa Michela sa  svim šefovima država i vlada nakon kojih će on izići s novim prijedlogom nastavno na ono što je radilo finsko predsjedništvo i pokušati iznaći kompromis."
 
Očekujem zahtjevne pregovore koji će na kraju polučiti rezultat. Unija mora funkcionirati
 
Plenković očekuje zahtjevne pregovore koji će na kraju polučiti rezultat.
 
"Unija mora funkcionirati", naglasio je. 
 
Podsjetio je da je danas prvi dan nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine i da treba pronaći jedinstvo. "Ne zaboravimo da, osim s državama članicama, treba i dogovor s Europskim parlamentom, koji je vrlo ambiciozan i želi više sredstava, koji želi da proračun prati ambicije Ursule von der Leyen i njene Komisije sljedećih par godina."
 
"Danas je ovdje vladao vrlo čvrsti konsenzus svih 17 prisutnih zemlja da je kohezija bitna. Bitna je i Hrvatskoj, mi smo jedina zemlja koja je iskoristila samo jednu financijsku perspektivu i očekujemo da je koristimo i idućih sedam godina i polako dolazimo na raznu kao i ovi koji su u Uniji duže."
 
Hrvatska nema dileme: kohezija je na prvom mjestu
 
Govoreći o procesu pregovora premijer je rekao da prvo imamo globalne brojeve, pregovaračke kutije, onda se u svezi s nacionalnim omotnicama i njihovim specifičnostima vode dodatni pregovori što je pojedinoj zemlji zaista važno.
 
"Kod nas nema dileme, kohezija je važna, poljoprivreda će biti vrlo korektno proračunski zastupljena, a što se ostalih tema tiče bitna nam je sigurnost, prilagođavanje politici Zelenoga plana, klimatskim promjenama, ali kohezija je iz našeg kuta broj jedan."
 
Upitan o mogućnosti konsenzusa na  sastanku na vrhu 20. i 21. veljače premijer je odgovorio da će to, sudeći prema današnjoj raspravi, biti dosta zahtjevno.
 
Radi povlačenja sredstava dobro je postići dogovor što ranije
 
"Proces ne završava zauzimanje stava šefova država i vlada na razini Vijeća. To je samo dio dogovora. Nakon toga Hrvatska će voditi pregovore kroz dijaloge i trijaloge s  Europskom komisijom i Europskim parlamentom o 46 zakonskih prijedloga koji čine Višegodišnji financijski okvir. Za taj proces treba vremena. Da bi operativni programi krenuli na vrijeme i sredstva se povlačila dobro je postići dogovor što ranije", rekao je Plenković.
 
"Dosad se uvijek našao se kompromis, naći će se i ove godine, nadam se za našeg predsjedanja", zaključio je.
 


Pisane vijesti