Plenković: Od naših diplomata očekujem da rade na hrvatskom izvozu i otvaraju vrata stranim investitorima u Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/23 kolovoza/IMG_97201.jpg

U povodu Konferencije veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske, koja se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade  Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić organizirali su primanje za sudionike Konferencije u Banskim dvorima. 

Primanju su prisustvovali ministri u Vladi, kao i predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.  
 
Pozdravivši sve nazočne, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je svima koji su organizacijom i sudjelovanjem u radu konferencije pridonijeli njenoj sadržajnosti i kvalitetnoj pripremi te dodao kako se danas otvoreno razgovaralo o brojnim temama i analiziralo međunarodne odnose i promjene u njima.
 
''Ono što očekujem od vas je da angažirano zastupate državnu politiku, da promovirate vrijednosti iza kojih moderna Hrvatska stoji, a to su vrijednosti slobode, demokracije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, izgradnja jednog tolerantnog, uključivog i europski orijentiranog društva'', rekao je premijer obraćajući se hrvatskim diplomatkinjama i diplomatima.
 
Naglasio je da Hrvatska želi biti zemlja privlačna za strana ulaganja, zemlja koja radi kontinuirano na fiskalnoj konsolidaciji, na provođenju strukturnih reformi, koja poštuje svoje međunarodne obveze, želi dobrosusjedske odnose i na miroljubiv način rješava otvorena pitanja.
 
''To su temeljna načela kojima se vodi hrvatska vanjska politika, kojima nastojimo ojačati europski projekt. Dio smo onih vlada koje vjeruju da u ovako mijenjajućim globalnim okolnostima moramo dati podršku jačanju Europe i njene uloge u globalnom svijetu'', rekao je.
 
,,Od hrvatskih diplomata očekujem da pomognu dovesti naše kompanije u svoje zemlje primateljice, da radite na hrvatskom izvozu i konkurentnosti, ali i da otvarate vrata stranim investitorima u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković.
 
Izrazio je posebno zadovoljstvo što je Vlada ispunila prošlogodišnje obećanje o povećanju proračuna Ministarstva vanjskih i europskih poslova za 19 posto u odnosu na 2017. godinu,  što je omogućilo kvalitetniji i učinkovitiji rad hrvatske diplomacije.
 
''To je ulog državnoga vrha i Vlade koja je senzibilizirana za međunarodne aktivnosti i za vanjsku politiku i vjerujem da ćemo s kvalitetnom pripremom, a i aktualnim radom kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe i Srednjoeuropske inicijative te, po prvi puta u našoj povijesti, Vijeća Europske unije, dodatno osnažiti našu međunarodnu profilaciju kao ozbiljnog i pouzdanog partnera, čvrsto usidrenog u europske i transatlantske vrijednosti'', zaključio je premijer.
 
Zahvalivši predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori koju svojom nazočnošću i sudjelovanjem u radu konferencije pružaju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je važnost razmjene informacija između diplomata i najvišeg državnog vrha.
 
''Ovo je prilika razgovarati o tome što smo napravili u protekloj godini i što slijedi u godini koja je pred nama. Diplomacija u ovom novom vremenu, u 21. stoljeću, podložna je novim tehnologijama koje su dovele do drugačijeg načina funkcioniranja, dovele su do toga da moramo biti brži, aktivniji i otvoreniji. Danas je informacija važna u realnom vremenu, važna je direktna komunikacija s onima koji formiraju politike države, unutarnje i vanjske, i zato su ovakvi susreti iznimno bitni'', naglasila je potpredsjednica Vlade izrazivši nadu da će se i u godinama koje slijede ova dobra tradicija nastaviti.
 
Osim glavnih smjernica vanjske i europske politike o kojima su sudionike konferencije informirali hrvatska predsjednica i predsjednik hrvatske Vlade, tijekom dana raspravljalo se o stabilnosti, sigurnosti, geopolitičkim izazovima, javnoj i gospodarskoj diplomaciji te o predstojećem predsjedanju Hrvatske Europskom unijom.
 



 

Pisane vijesti | Andrej Plenković