Primorac: Izmjene poreznih zakona fiskalna decentralizacija, a ne rat protiv gradova

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/04 srpnja/HN20230704116814.jpg

Ministar financija Marko Primorac predstavio je u Hrvatskom saboru izmjene devet poreznih zakona čiji je cilj rast plaća, očuvanje gospodarskog rasta i jačanje fiskalne autonomije lokalnih jedinica, naglasivši kako je riječ o reformskim iskoracima u fiskalnoj decentralizaciji kakvih dugo nije bilo.

U paketu su izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju lokalne i regionalne (područne) samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, o PDV-u, o poreznom savjetništvu te Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza.
„Ovo su reformski iskoraci u smislu povećanja autonomije, fiskalne decentralizacije i financiranja lokalnih jedinica i to iskoraci kakvih dugo nije bilo”, naglasio je ministar Primorac.

Netočnim je  pritom ocijenio tvrdnje da se zadire u sustav mirovinsko osiguranja kako bi se ratovalo s gradonačelnicima.

„To što će netko plaćati manje doprinosa čak ide u korist gradovima jer im se povećava osnovica poreza na dohodak”, pojasnio je ministar financija.

Dodao je i kako je manje važno nazivaju li se promjene  zakonskim izmjenama ili reformom - već kakvi su učinci.

Zakonske izmjene ni na koji način neće utjecati na buduće mirovine 

Ministar financija je poručio kako u Vladi nisu smatrali da je oportuno porezno rasterećivati korporativni dio gospodarstva koji je ostvario značajne dobiti, već su se usmjerili na one kojima je pomoć najpotrebnija, a to su građani, posebice oni s najnižim dohotkom.

„Nitko nije sretan što u cilju povećanja realne kupovne moći građana moramo zadirati u sustav dohotka i doprinosa, no to je jedini način da se poveća realna kupovan moć građana, jer smanjivanje stope PDV-a na niz godina nije, nažalost, utjecalo na smanjenje cijena”, poručio je Primorac.
Istaknuo je i kako zakonske izmjene ni na koji način neće utjecati na buduće mirovine ni održivost mirovinskog sustava.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti