Primorac s ministrima financija Slovenije i Austrije o Uniji tržišta kapitala

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/28 svibnja/Primorac_2805.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac na sastanku sa slovenskim ministrom financija Klemenom Boštjančičem i austrijskim Magnusom Brunnerom u Grazu razmijenio je mišljenja o budućnosti Unije tržišta kapitala i nacionalnim poreznim mjerama koje potiču razvoj tržišta kapitala, priopćeno je danas iz Ministarstva financija.

Kako se navodi u priopćenju, Unija tržišta kapitala ključna je za mobiliziranje privatnih investicija potrebnih za financiranje zelene i digitalne tranzicije te drugih prioriteta EU-a, uključujući jačanje konkurentnosti Unije. U Hrvatskoj mjere porezne politike doprinose razvoju tržišta kapitala poticanjem sudjelovanja malih ulagača, pri čemu su prihodi od kamata i prihodi od kapitalne dobiti od ulaganja koje izdaje država te jedinice lokalne i regionalne samouprave oslobođeni poreza na dohodak, dodaje se.

Pripremljena zajednička izjava

Ministri su se osvrnuli i na financiranje država Zapadnog Balkana putem novog EU Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan te na nadolazeće izbore za Europski parlament. Povodom toga, pripremljena je zajednička izjava tri ministra koja će biti javno objavljena. Također, ministri su uputili i zajedničko pismo povjerenici Europske komisije za financijsku stabilnost, financijske usluge i Uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness, u kojem su istaknuli glavne prioritete za daljnji rad na dovršenju Unije tržišta kapitala.

Ministar Primorac susreo se i s izvršnim direktorima Styria Media Group, jednim od vodećih medijskih koncerna u regiji, Markusom Mairom i Klausom Schweighoferom, koji su prezentirali aktualnosti vezano uz njihovo poslovanje, stoji u priopćenju.

Primorac je održao sastanak i s guvernerom Štajerske Christopherom Drexlerom na kojem su istaknuti izvrsni bilateralni gospodarski i politički odnosi između Hrvatske i Austrije te je podržano daljnje intenziviranje suradnje u svim segmentima. Govorilo se o jačanju gospodarskih veza, poticanju investicija te o važnosti zajedničkog djelovanja unutar Europske unije.

Trilateralni sastanak ministara financija završio je zajedničkom konferencijom za novinare na kojoj su naglasili važnost usuglašavanja stavova od zajedničkog interesa s obzirom na geografsku i političku povezanost. Ministri su izrazili zadovoljstvo uspjehom sastanka te su najavili daljnje korake u jačanju suradnje i provedbi zajedničkih inicijativa, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti