Priopćenje Ministarstva kulture povodom događanja u sektoru distribucije knjige

U vezi s problemima s kojima se susreće sektor distribucije knjige te posebno u kontekstu problema s kojima se suočava lanac Algoritam MK, Ministarstvo kulture ističe kako je tijekom posljednjih mjeseci u stalnom kontaktu s nakladnicima i knjižarima. 

U intenzivnoj komunikaciji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori razgovara se o primjerenom načinu i mjerama za očuvanje i razvoj knjižarske mreže u kojoj već godinama postoje problemi.
 
Napominjemo kako sadašnji sustav potpora Ministarstva kulture, koji je usklađen sa Zakonom o državnim potporama, ne uključuje direktne potpore knjižarima. Na tržištu knjiga Ministarstvo kulture intervenira kroz potpore za izdavanje knjiga, otkup knjiga za narodne knjižnice, sustav stipendija i stimulacija piscima te kroz niz programa koji potiču nacionalnu i međunarodnu promociju knjige.

U konkretnom slučaju Ministarstvo kulture prati pregovore između Algoritma MK i Zajednice nakladnika i knjižara, poštujući u cijelosti pravni i institucionalni okvir koji uređuje postupanja u slučajevima poduzetnika koji se nađu u teškoćama. Pitanje distribucije treba rješavati strukturno, u razgovorima sa svim uključenim dionicima, s  posebnom preporukom lokalnim samoupravama gdje je nužno osvijestiti potrebu da se manjim knjižarama kao i knjižarama u manjih sredinama osigura adekvatan prostor.
 
Mjere za pomoć nakladništvu odnosit će se na cijeli knjižarski spektar; s jedne strane značajno će se pojačati pojedinačne potpore za otkup, a s druge strane dugoročno raditi na podizanju interesa za čitanje, što je i jedna od prioritetnih aktivnosti Ministarstva, koja je artikulirana u Nacionalnoj strategiji za poticanje čitanja čije se usvajanje očekuje uskoro. Ministarstvo kulture prošli je tjedan objavilo Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2017. godini u kojem se već snažno očituje odlučnost za proaktivno rješavanje nastalih problema.

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek