Priopćenje MVEP-a povodom općih izbora u Republici Srbiji

Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/30 ožujka/zastava novo.jpg

U Republici Srbiji se 3. travnja 2022. održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika Republike Srbije i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda, na kojima je važno da svi pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore.

Također, ovim putem pozivamo sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i koja je dobila potporu hrvatskih legitimnih  političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić, ali i većine političkih i društvenih institucija koja okuplja Hrvate iz te države. Političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa osigurala bi se uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih se izravno dotiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i financiranje manjinskih hrvatskih institucija, povrata oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, ali i korištenja pretpristupnih fondova EU.

U ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno je jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status - poglavito zbog činjenice da su ovi izbori još jedni izbori na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine. Vlada Republike Hrvatske nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma i pritom podsjećamo kako su dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Europsku uniju.
 
Vlada Republike Hrvatske nastavit će intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima, kao i sa snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu.

Pisane vijesti