Priopćenje sa 121. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu 121. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Europskog vijeća koji će se održati 24. i 25. listopada 2013. godine.

Također, usvojeno je stajalište za izvanredni sastanak Vijeća za opće poslove (GAC) koji će se održati 30. listopada 2013. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskog vijeća i Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Europskog vijeća i Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada se očitovala o Dopuni prijedloga za pokretanje postupaka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu, kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima, pa je tako Odluka o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske izmijenjena, radi prestanka rada Državnog ureda za trgovinsku politiku i donošenja novog propisa kojim se uređuje status Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Izmjenama je Denis Čajo razriješen članstva u Koordinaciji za vanjsku i europsku politiku i Koordinaciji za gospodarstvo, investicije i fondove Europske unije. Također, razriješen je predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Orsat Miljenić te članovi Andrea Zlatar Violić, Mirando Mrsić, Arsen Bauk, Rajko Ostojić, Željko Jovanović, Slavko Linić, Mladen Pejnović i Tomislav Saucha te su, sukladno Uredbi o osnivanju Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama (Narodne novine, broj 126/2013), ponovno imenovani.

Skupštini društva Orljava d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Radenka Tojagića i Snježane Sakoman te izbor novih članova Ivice Turca i Krunoslava Perića, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.

Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, dosadašnji članovi Nadzornog odbora društva Lipovica d.o.o. Branko Peran, Stella Vresk Gambiroža i Marija Josipović su opozvani, a novi članovi Nadzornog odbora su Branko Rumišek i Saša Sambolek.

Radi odlaska na novu dužnost, s danom 31. listopada 2013. godine, razriješen je zamjenik voditeljice Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ Zvonko Plećaš te je Draginja Dokmanović imenovana na tu dužnost, s danom 4. studenoga 2013. godine.



Pisane vijesti | Priopćenja