Priopćenje sa 42. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je Pregovaračko stajalište Republike Hrvatske za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji za poglavlje pregovora 23. „Pravosuđe i temeljna prava“. Pregovaračko stajalište će se, sukladno Odluci o postupku izrade i usvajanja pregovaračkih stajališta Republike Hrvatske u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, dostaviti na znanje Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora, te mjerodavnim tijelima Europske unije.

Nadalje, usvojen je Akcijski plan usklađivanja s uređenjem tržišta poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji. Plan se usvaja u sklopu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, u svrhu ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju 11. „Poljoprivreda i ruralni razvitak“, utvrđenim u Zajedničkom stajalištu Europske unije za poglavlje pregovora pravne stečevine 11. od 02. listopada 2009. Dokumenti će se dostaviti na znanje Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora kao i mjerodavnim tijelima Europske unije.

Dana je suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnoj geodetskoj upravi, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini, u ukupnom iznosu od 3.049.485,03 kn za kupnju poslovnog prostora za smještaj Područnog ureda za katastar Koprivnica.

Vlada RH donijela je i Odluku o posebnim interventnim mjerama u sektoru proizvodnje goveđeg mesa. Proizvodnji goveđeg mesa, kao dijelu ukupne govedarske proizvodnje, u Republici Hrvatskoj pridaje se poseban značaj. Radi sređivanja nepovoljnog stanja u govedarskoj proizvodnji, posebice tovu goveda koja se očituje u smanjenju cijene te opasnosti da bi smanjeni obujam proizvodnje u idućem razdoblju prouzročio još veće poremećaje u govedarstvu, uvodi se mjera sufinanciranja otkupa utovljene junadi koja će se isplatiti otkupljivačima. Sredstva potrebna za sufinanciranje otkupa utovljene junadi osigurana su u Državnom proračunu za 2010. godinu unutar proračunskog razdjela Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, s pozicije Poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu u iznosu od 2.000.000,00 kn.

Dana je suglasnost Hrvatskom streličarskom savezu za održavanje 12. europskog dvoranskog streličarskog prvenstva u Poreču, od 16. do 20. ožujka 2010. godine i 1. svjetskog streličarskog kupa koji će se održati u Poreču, od 4. do 9. svibnja 2010. godine. Također je dana suglasnost Hrvatskom kajakaškom savezu, za podnošenje kandidature za organizaciju i održavanje Europskog juniorskog prvenstva i prvenstva mlađih seniora u kajaku i kanuu na mirnim vodama (Zagreb, 2011. godine) te europskog seniorskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje će se održati u Zagrebu, 2012. godine.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad međunarodnom konferencijom „Europski poslovni forum o obnovljenim izvorima energije“, koja će se održati u Zadru, 19. i 20. ožujka 2010. godine, zatim nad održavanjem 57. Generalne skupštine Međunarodnog vijeća za lov i zaštitu prirode – CIC (Cavtat, 6. do 9. svibnja 2010. godine) te pokroviteljstvo nad znanstveno stručnim skupom „Upravni i politički sustavi Republike Hrvatske na pragu Europske unije koji će se održati u Splitu, svibanj 2010. godine. Prihvaćanjem pokroviteljstava, Vlada ne preuzima nikakve financijske obveze.

Donijeta je Uredba o objavi Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Crne Gore o ustupanju nekretnine bez naknade. Ugovor je sklopljen u Kotoru, 8. srpnja 2008. godine, a njime je Vlada Crne Gore, kao vlasnik nekretnine, ustupila bez naknade Vladi Republike Hrvatske zgradu bivšeg Doma pomoraca u Starom gradu u Kotoru, Crna Gora, za diplomatske i druge potrebe, a Vlada Republike Hrvatske stekla je pravo vlasništva na ustupljenoj nekretnini.

Pokrenut će se postupak o sklapanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije o suradnji u području zdravstva i medicine. Između ovih dviju zemalja do sada nije bilo ugovornih odnosa u području zdravstva i medicine te se sklapanje ovog Ugovora predlaže radi uspostave pravnog okvira za suradnju u tim područjima. Također, Ugovorom će se stvoriti preduvjeti za poboljšanje ukupnih odnosa dviju država.

Vlada je uputila prijedlog Nadzornom odboru Croatia osiguranja d.d. za razrješenje dosadašnjeg predsjednika Uprave Hrvoja Vojkovića te člana Uprave Damira Mihanovića. Upućen je i prijedlog za imenovanje novog predsjednika Uprave Zdravka Zrinušića koji sada obavlja dužnost zamjenika predsjednika Uprave Štedbanke d.d. i ima bogato iskustvo u financijskom i osiguravateljskom sektoru.

Zoran Komar imenovan je na mjesto državnog tajnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te razriješen dužnosti ravnatelja Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Nevenka Benić imenovana je privremenom ravnateljicom Uprave, do imenovanja ravnatelja po raspisanom javnom natječaju.



Pisane vijesti | Priopćenja