Priopćenje sa 52.sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje svinjskog mesa. U slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu te u skladu s osiguranim sredstvima državnog proračuna, Vlada može na temelju Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda propisati posebne interventne mjere za poljoprivredne proizvode, između kojih i za svinjsko meso. Ovom Odlukom uvodi se mjera sufinanciranja otkupa utovljenih svinja radi ozbiljnih poremećaja na tržištu utovljenih svinja i sređivanja nepovoljnog stanja u svinjogojskoj proizvodnji koje se očituje u smanjenju cijene te opasnosti da bi smanjeni obujam proizvodnje u idućem razdoblju prouzročio još veće poremećaje. Sredstva će se isplatiti onim otkupljivačima koji na javnom natječaju ponude najpovoljnije uvjete glede visine naknade i planiranog broja otkupljenih grla kategorije T1 te preuzmu obvezu da meso dobiveno od obih grla neće staviti na tržište najmanje tri mjeseca od dana zaključenja ugovora o otkupu.

Donesena je Odluka o maksimalnoj površini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koja se može prodati pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi, a iznosi 200 ha. U maksimalnu površinu uračunavaju se sve površine poljoprivrednog zemljišta koje je pojedina fizička ili pravna osoba kupila po ranije provedenim natječajima od Republike Hrvatske.

Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu za posebne mjere pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize, u iznosu od 155.000.000,00 kuna radi isplate poticaja.

Vlada je donijela Odluku o prodaji potraživanja Ministarstva financija – Porezne uprave od društva Spačva d.d., Vinkovci, radi rješavanja prostora za rad športskih društava i formiranje nove poduzetničke zone u Gradu Vinkovcima. Gradu Vinkovcima se prodaje za jednu kunu dio potraživanja koja po osnovi neplaćenih poreza te javnih davanja ima Ministarstvo financija – Porezna uprava od društva Spačva, u iznosu od 21.242.708,00 kuna.
Dana je suglasnost na tekst sporazuma o uređenju imovinskopravnih odnosa na nekretninama u Luci Split, između Republike Hrvatske – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i društva Dalmacijavino d.d., Split. Radi se o rješavanju imovinskopravnih odnosa na nekretninama koje se nalaze na području Luke Split, koje imaju status pomorskog dobra i na kojima je nositelj vlasti Republika Hrvatska, odnosno Lučka uprava Split, a u posjedu su društva Dalmacijavino d.d.


Donesena je Odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Republike hrvatske, u k.o. Razvor.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih za 2008. i 2009. godinu. Rad Povjerenstva u izvještajnom razdoblju rezultirao je izradom Nacionalne strategije prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih od 2009. do 2012. godine, strateškom dokumentu na području prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih, koji će pridonijeti kako unapređenju sustava, tako i skrbi o djeci i mladima s poremećajima u ponašanju.

Vlada je odobrila sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2010. godinu, Hrvatskom Caritasu za pomoć stradalima u potresu u kineskoj provinciji Qinghai u iznosu od 500.000 kuna te Gradu Metkoviću za štete od poplava u iznosu od milijun kuna.

Prihvaćen je Projekt UNDP SALW kontrola u Republici Hrvatskoj: Potpora provedbe Nacionalne strategije za kontrolu malog i lakog oružja. Cjelokupni cilj projekta je davanje potpore Nacionalnom povjerenstvu za malo i lako oružje u provedbi Nacionalne strategije za kontrolu malog i lakog oružja, kao što su nastavak Kampanje prikupljanja lakog i malog oružja kroz 2010. godinu, Uništavanje viška malog i lakog oružja u Hrvatskoj, Izgradnja kapaciteta za kontrolu izvoza oružja. UNDP bi za projekt osigurao sredstva u iznosu od 66,229 USD za provedbu Nacionalne strategije, u naravi, ne u novcu. Ministarstvu unutarnjih poslova iznos od 18,229 USD, za nastavak akcije „Manje oružja-manje tragedija, Ministarstvu obrane 38,000 USD, za daljnje uništavanje viškova malog i lakog oružja te Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva 10,000 USD, za pružanje tehničke pomoći.

Na preporuku predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor zadužuje se Hrvatski fond za privatizaciju da putem svojih predstavnika u Nadzornom odboru društva Petrokemija d.d., Kutina, provede postupak razrješenja predsjednika Uprave tog društva Borisa Mesarića.

Nadzornom odboru Croatia osiguranja d.d. predlaže se imenovanje novog člana Uprave tog društva Borisa Uzelca.

Branimir Horaček, dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata razriješen je, a na njegovo mjesto imenovana je Nataša Vujec, kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Radi isteka mandata, razriješeni su Slavko Krajcar, predsjednik Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar te članovi Boris Makšijan, Kažimir Vrankić, Zvonko Mustapić i Matislav Majstorović. Novom predsjednicom imenovana je Nataša Vujec, a članovima Hrvoje Meštrić, Pero Munivrana, Vladimir Mikuličić i Matislav Majstorović.

Vlada je uputila prijedlog Glavnoj skupštini Narodnih novina d.d. za opoziv dosadašnje članice Nadzornog odbora Društva, Đurđice Sumrak, na osobni zahtjev, te predložila novog člana Krešimira Gulića.



Pisane vijesti | Priopćenja