Priopćenje sa zatvorenoga dijela 11. sjednice Vlade

Vlada je danas na zatvorenome dijelu svoje 11. sjednice utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara, i to za Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara prometa (TTE Transport), 28. rujna 2020., te za Vijeće za konkurentnost (istraživanje) (COMPET Research), 29. rujna 2020.  . S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Također, utvrđeni su odgovori Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije: broj 2020/0188, u vezi s energetskom učinkovitosti, broj 2020/0189 i 2020/0190, u vezi s otpadnim vozilima, te broj 2020/0191 i 2020/0192, u vezi s tehničkim specifikacijama. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga ovu točku nismo u mogućnosti objaviti. 
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, Vlada je razriješila dosadašnje te imenovala nove državne tajnike u ministarstvima.
 
Tako je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova razriješena Andreja Metelko-Zgombić, koja je i ponovno imenovana državnom tajnicom, uz novoimenovane Zdenka Lucića i Franu Matušića.
 
Žarko Katić i Terezija Gras razriješeni su i ponovno imenovani državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova. Novom državnom tajnicom u tom ministarstvu imenovana je Irena Petrijevčanin Vuksanović.
 
U Ministarstvu obrane razriješeni su državni tajnici mr. sc. Zdravko Jakop i Tomislav Ivić, a imenovani mr. sc. Zdravko Jakop i Branko Hrg.
 
Zdravko Zrinušić i Stipe Župan razriješeni su u Ministarstvu financija te ponovno imenovani na isto mjesto u tom ministarstvu. Novi državni tajnik u Ministarstvu financija je Stjepan Čuraj.
 
U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike: dr. sc. Mario Šiljeg, Mile Horvat i Ivo Milatić te državni tajnici bivšeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: Mario Antonić, Nataša Mikuš Žigman i Zdenko Lucić.
 
Novim državnim tajnicima u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja imenovani su Nataša Mikuš Žigman, dr. sc. Mario Šiljeg, Mile Horvat i Ivo Milatić.
 
U Ministarstvu pravosuđa i uprave razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva pravosuđa Juro Martinović i dr. sc. Kristian Turkalj te Darko Nekić i Katica Prpić, državni tajnici bivšeg Ministarstva uprave.
Novim državnim tajnicima u Ministarstvu pravosuđa i uprave imenovani su Juro Martinović i Sanjin Rukavina koji stupa na dužnost 1. listopada ove godine.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja razriješena je državna tajnica prof. dr. sc. Ivana Franić. Imenovani državni tajnici u tom ministarstvu su Stipe Mamić, prof. dr. sc. Ivana Franić te, od 1. listopada 2020. godine, Tomislav Paljak.
 
Krešimir Partl i dr. sc. Ivica Poljičak razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva kulture te novoimenovani državni tajnici Ministarstva kulture i medija.
 
Također, razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva turizma Frano Matušić i Tonči Glavina te državni tajnik bivšeg Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak. Sandra Herman s 1. listopadom, te Tonči Glavina i Tomislav Družak imenovani su državnim tajnicima Ministarstva turizma i sporta.
 
U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razriješeni su Spomenka Đurić, Velimir Žunac i Nikolina Klaić, a Šime Erlić te ponovno Spomenka Đurić i Velimir Žunac imenovani su državni tajnicima istog ministarstva.
 
Razriješeni su Majda Burić i Dragan Jelić, državni tajnici bivšeg Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Marija Pletikosa, Margareta Mađerić i Ivica Bošnjak, državni tajnici bivšeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Novim državnim tajnicima u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike imenovani su Majda Burić, Dragan Jelić, Marija Pletikosa i Margareta Mađerić.
 
U Ministarstvu poljoprivrede razriješeni su državni tajnici Tugomir Majdak, Zdravko Tušek i dr. sc. Željko Kraljičak, a Tugomir Majdak i Zdravko Tušek ponovno su imenovani na istu dužnost.
 
Tomislav Mihotić i Josip Bilaver razriješeni su i ponovno imenovani državnim tajnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Novoimenovani državni tajnik tog ministarstva je dr. sc. Alen Gospočić.
 
Dunja Magaš, mr. sc. Željko Uhlir i Danijel Meštrić razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Tomislav Boban, državni tajnik bivšeg Ministarstva državne imovine. Novim državnim tajnicima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine imenovani su Dunja Magaš, mr. sc. Željko Uhlir i Sanja Bošnjak.
 
Razriješeni su Ivan Vukić i Nevenka Benić, državni tajnici u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a Stjepan Sučić i Darko Nekić imenovani su državnim tajnicima u istom ministarstvu.
 
Tomislav Dulibić i Željko Plazonić, dr. med. razriješeni su i ponovno imenovani, a prof. sr. sc. Silvio Bašić, dr. med., novoimenovani je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.
 
Osim toga, Vlada je na današnjoj sjednici razriješila dosadašnje te imenovala nove državne dužnosnike koji upravljaju državnim upravnim organizacijama.
 
Tako je Bernard Gršić razriješen te ponovno imenovan državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
 
Ivan Bubić razriješen je i ponovno imenovan državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, a Nikola Mažar u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
 
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas razriješen je te ponovno imenovan na istu dužnost.
 
Slavko Tucaković razriješen je te ponovno imenovan na dužnost glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Također, razriješen je i ponovno imenovan glavni državni inspektor Državnog inspektorata dr. sc. Andrija Mikulić.
 
Dr. sc. Damir Šantek razriješen je te ponovno imenovani glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, a dr. sc. Branka Ivančan-Picek razriješena je i ponovno imenovana glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.
 
Mr. sc. Ljiljana Kuterovac razriješena je te ponovno imenovana glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, a Brankica Novosel Državnog zavoda za mjeriteljstvo.
 
Zbog odlaska na novu dužnost razriješeni su pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i dr. sc. Alen Gospočić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.
 
Također, na osobni zahtjev s danom 30. rujna 2020. godine razriješen je pomoćnik ministra zdravstva de. sc. Mate Car.
 
Vlada je na današnjoj sjednici razriješila dosadanjeg predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine, koji je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske kojeg odredi Vlada Republike Hrvatske. Razriješen je dr. sc. Davor Božinović, a imenovan Boris Milošević.
 
Imenovani su predstavnici i zamjenici predstavnika Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, na temelju Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, od 21. rujna 2020.
 
Tako su Majda Burić, Marija Pletikosa, Sanja Predavec, dr. med, Ana Michieli Pavuna, Morana Krušarovski i Ivo Bulaja imenovani predstavnicima, a Melita Čičak, Marija Penava Šimac, Dušan Mandac, Dragica Radojčević, Slavica Ružić i Dijana Vuksan zamjenicima predstavnika.
 
Nadalje, Davor Majetić razriješen je, a dr. sc. Damir Zorić novoimenovani član Europskog gospodarsko-socijalnog odbora, savjetodavnog tijelo Europske unije za mandatno razdoblje do 20. rujna 2025. godine, na prijedlog udruge poslodavaca.
 
Dr. sc. Aljoši Dupliću dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Zavoda, a najduže do šest mjeseci.
 
Ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, dano je Marku Markiću.
 
Vlada je, također, Nadzornom odboru društva Jadranski naftovod d.d. predložila opoziv predsjednika Uprave društva Jadranski naftovod d.d. dr. sc. Dragana Kovačevića te imenovanje člana Uprave Društva mr. sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave društva Jadranski naftovod d.d., do imenovanja predsjednika Uprave putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.
 

Pisane vijesti