Priopćenje sa zatvorenoga dijela 14. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 14. sjednice Vlade, utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC), 22. srpnja 2024. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Utvrđen je i odgovor Republike Hrvatske na Dodatno obrazloženo mišljenje Europske komisije i Pismo službene obavijesti: broj 2021/0248, u vezi s uporabom energije iz obnovljivih izvora te broj 2024/0159, u vezi s naknadama za korištenje određenih infrastruktura za vozila. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Donesen je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o donošenju ustroja Obalne straže Republike Hrvatske. Točka je označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga  kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2024. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi:  https://rb.gy/huhe0u
Podzakonski prijedlozi: https://rb.gy/3fravz
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, radi odlaska u mirovinu, s danom 30. lipnja 2024. godine, razriješena je ravnateljica Uprave za proračun i financije u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Melita Štrbić, a ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za proračun i financije do imenovanja ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, dano je državnoj službenici Snježani Bočkal.
 
Razriješen je dio članova Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje imenovanih kao predstavnika Gospodarsko-socijalnog vijeća. Tako su, zbog isteka mandata razriješeni dr. sc. Miroslav Venus, dr. med., Milka Kosanović i Tajana Drakulić.
 
Dr. sc. Miroslav Venus i dr. med Tajana Drakulić ponovno su imenovani, a Mirela Gudan novoimenovana je članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kao predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća.
 
Ivan Vidiš, Dražen Opalić i Antonija Šakić imenovani su predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u tripartitnu radnu skupinu za razvoj i unaprjeđenje rada Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Razriješeni su te ponovno imenovani predstojnik Ureda predsjednika Vlade mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, zamjenik predstojnika Tomislav Leko i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Ivona Ferenčić razriješena je te ponovno imenovana glavnom tajnicom Vlade, a Ivana Penić zamjenicom glavne tajnice.

Tereziji Gras dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, do imenovanja ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova razriješeni su te ponovno imenovani državni tajnici Andreja Metelko-Zgombić, Frano Matušić i Zdenko Lucić.
 
Dr. sc. Irena Petrijevčanin, Žarko Katić i Terezija Gras razriješeni su državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova. Dr. sc. Irena Petrijevčanin ponovno je, a Tomislav Bilandžić i Nevenka Đurić su novo imenovani državni tajnici u tom ministarstvu.
 
Branko Hrg razriješen je te ponovno imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu obrane. U istom ministarstvu, na osobni zahtjev razriješen je mr. sc. Zdravko Jakop, a Drago Matanović imenovan je državnim tajnikom.
 
U Ministarstvu financija razriješeni su te ponovno imenovani državni tajnici Stipe Župan, dr. sc. Tereza Rogić Lugarić i dr. sc. Davor Zoričić.
 
Razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić te, na osobni zahtjev, Hrvoje Bujanović.
 
Ivo Milatić, Vedran Špehar i Goran Romek imenovani su državnim tajnicima u Ministarstvu gospodarstva.
 
U Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije razriješen je državni tajnik Mile Horvat, a novim državnim tajnicima imenovani su Anja Bagarić i Željko Vuković.
 
Razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić, Juro Martinović i Sanjin Rukavina.
 
Vedrana Šimundža-Nikolić, Sanjin Rukavina, Ivan Crnčec i Fadila Bahović imenovani su državnim tajnicima u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih razriješeni su državni tajnici Stipe Mamić i dr. sc. Iva Ivanković, koji su ponovno imenovani državnim tajnicima u istom ministarstvu.
 
Na osobni zahtjev razmiješen je Ivica Šušak, a Zrinka Mužinić-Bikić i Nikola Mrvac imenovani su državnim tajnicima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih.
 
Krešimir Partl razriješen je i ponovno imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu kulture i medija. U tom ministarstvu razriješen je dr. sc. Ivica Poljičak, a Dražena Vrselja imenovana državnom tajnicom.
 
U Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić razriješen je te ponovno imenovan državnim tajnikom. Razriješen je i državni tajnik Tomislav Družak, a imenovana Monika Udovičić.
 
Zrinka Raguž i Domagoj Mikulić razriješeni su te ponovno imenovani državnim tajnicima u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Također, u tom ministarstvu, razriješena je Spomenka Đurić, a Kristina Bilić imenovana državnom tajnicom.
 
Ivan Vidiš, Marija Pletikosa i Margareta Mađerić razriješeni su i ponovno imenovani državni tajnici u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u kojem je državnim tajnikom imenovan i Marinko Lukenda.
 
Razriješeni su državni tajnici bivšeg Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, Zdravko Tušek i Mladen Pavić. Oni su, kao i Marinko Beljo, imenovani državnim tajnicima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
 
Tomislav Mihotić i Josip Bilaver razriješeni su te ponovno imenovani državnim tajnicima u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U tom ministarstvu razriješen je državni tajnik dr. sc. Alen Gospočić, a imenovan Žarko Tušek.
 
David Vlajčić imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kao i Dunja Magaš, mr. sc. Željko Uhlir, Domagoj Orlić i Sanja Bošnjak koji su razriješeni te ponovno imenovani državnim tajnicima.
 
U Ministarstvu hrvatskih branitelja razriješeni su državni tajnici dr. sc. Špiro Janović, na osobni zahtjev, te Darko Nekić koji je ponovno imenovan na isto mjesto. Zlatan Bašić novi je državni tajnik u tom ministarstvu.
 
Tomislav Dulibić i dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. razriješeni su te ponovno imenovani državni tajnici u Ministarstvu zdravstva. Na osobni zahtjev razriješen je dr. sc. Silvio Bašić, a državnom tajnicom imenovana je Irena Hrstić.
 
Nadalje, razriješeni su dosadašnji te imenovani novi državni dužnosnici koji upravljaju državnim upravnim organizacijama.
 
Tako je Ivan Bubić razriješen te ponovno imenovan državnim tajnikom u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu.
 
Zvonko Milas razriješen je i ponovno imenovan državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
Slavko Tucaković razriješen je i ponovno imenovani glavni vatrogasni zapovjednik, a dr. sc.  Andrija Mikulić glavni državni inspektor.
 
Antonio Šustić razriješen je te ponovno imenovan glavnim ravnateljem Državne geodetske uprave, a mr. sc. Ivan Güttler glavnim ravnateljem Državnog hidrometeorološkog zavoda.
 
Mr. sc. Ljiljana Kuterovac razriješena je te ponovno imenovana glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, a Brankica Novosel glavna je ravnateljica Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

Pisane vijesti