Priopćenje sa zatvorenoga dijela 150. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 150. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanak Vijeća ministara i to Vijeća za vanjske poslove (FAC)  koji će se održati 8. travnja 2019. godine i Vijeća za opće poslove (GAC), 9. travnja 2019. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
           
Vlada je informirana o provedbi Nacionalnog programa reformi 2018., za mjesec ožujak 2019.
 
Usvojen je pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republike Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2019. godinu.

Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na sljedećim poveznicama:                                                                                                                                     
Prijedlozi zakona - http://bit.ly/2IbDy4K
Podzakonski akti - http://bit.ly/2G0HmTV
 
Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima.
 
Razriješen je dosadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, dr. med. vet. Novim su pomoćnicima imenovani doc. dr. sc. Zdravko Barać i Zdravko Tušek.
 
Na osobni zahtjev, razriješena je dosadašnja glavna tajnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Mirjana Vatavuk.

Istodobno, državnoj službenici  Kristini Dujaković, dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika tog ureda, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a najduže do šest mjeseci.
 
Vlada je izmijenila Odluku o osnivanju Inovacijskoga vijeća za industriju Republike Hrvatske, kojom se razrješuje dio dosadašnjih članova i zamjenika članova Inovacijskoga vijeća za industriju Republike Hrvatske, te Razriješeni su:  Zdenko Lucić, Matea Radić, Boris Guina, Antonija Mršić, Andrijana Anić-Antić, Dario Kobešćak, akademik Božidar Liščić i Katarina Marković.

Dijelom novih članova i zamjenika članova toga vijeća, kao predstavnike Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Udruge inovatora Hrvatske. Članicom i članom su imenovani Josipa Herceg Zeba i Vjeran Vrbanec, zamjenicom člana Diana Krčmar, zamjenicom članice Iva Kovač, zamjenikom člana akademik Leo Budin te zamjenicom člana Silvana Svilar.
 
Na osobni zahtjev razriješena je dosadašnja predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Ivana Belec.

Istodobno, državnoj službenici Andrei Jurić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika ovog ureda, do provedbe javnog natječaja za imenovanje predstojnika Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, a najduže do šest mjeseci.
 
Vlada je državnom službeniku Darku Baniću, dosadašnjem predstojniku Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, kojem je istekao mandat od četiri godine, dala ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika tog ureda, do provedbe javnog natječaja za imenovanje predstojnika Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, a najduže do šest mjeseci.
 

Pisane vijesti | Priopćenja