Priopćenje sa zatvorenoga dijela 28. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 28. sjednice, Vlada Republike Hrvatske  utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara  i to Vijeća za vanjske poslove (FAC) koje će se održati 3. travnja 2017. godine i Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), također 3. travnja 2017. godine. S obzirom da se radi o pregovaračkim pozicijama koje će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.  Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Dana je suglasnost za otvaranje Konzulata u Republici Hrvatskoj. Cjeloviti materijal ove odluke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.
 
Vlada se očitovala Ustavnom sudu Republike Hrvatske o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 421. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, broj 120/16). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.  
 
Usvojeno je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj i stanju ispunjenosti prethodnih uvjetovanosti       .                                                           
 
Vlada je prihvatila Pregled zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, s posebnim osvrtom na reformske prioritete.
 
Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Nadu Zrinušić Vlada je imenovala pomoćnicom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Pomoćnicima ministra mora, prometa i infrastrukture, imenovani su Anđelko Petrinić i Siniša Orlić.
Državnoj službenici Loreti Bertoša-Kušen Vlada je povukla ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te ju je, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovala glavnom tajnicom Ministarstva.
Na osobni zahtjev razriješena je vršiteljica dužnosti ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Gordana Soldo-Spajić, te je ravnateljicom Zavoda, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovana Damira Benc.
Vlada je razriješila dosadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za norme Igora Božičevića te ga je, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovala ravnateljem Hrvatskog zavoda za norme.
Sukladno Uredbi o prestanku važenja Uredbe o osnivanju Agencije za opremu pod tlakom i Odluci o preoblikovanju ustanove Agencije za opremu pod tlakom u društvo s ograničenom odgovornošću, razriješeni su predsjednik i članovi Upravnoga vijeća Agencije za opremu pod tlakom: Robert Blažinović, Đurđica Vukovarac, Ante Rezo, mr. sc. Danijel Žamboki i Domagoj Validžić.
Vlada je, radi isteka mandata, razriješila dosadašnjeg predsjednika i članove Upravnoga vijeća Državne škole za javnu upravu Tomislava Mičetića, Dragicu Kovačić, Dalibora Dvornyja, prof. dr. sc. Ivana Koprića i Davorina Kajfeša. Novim predsjednikom Upravnog vijeća Državne škole za javnu upravu, Vlada je imenovala dr. sc. Mihovila Škaricu,  a članovima Dragicu Kovačić, prof. dr. sc. Mirka Klarića, prof. dr. sc. Ivana Koprića i Tenu Mišetić.
Radi isteka mandata, razriješeni su dosadašnji članovi Etičkoga povjerenstva Irena Cvitanović, Sandro Mustafagić, Vesna Šiklić Odak, Marija Dill Bračić, Branko Koren i prof. dr. sc. Gordana Marčetić. Vlada je novim članovima Etičkoga povjerenstva koji se imenuju iz reda državnih službenika, iz reda sindikata i kao predstavnik nevladinih udruga, imenovala Vesnu Šiklić Odak, Sanju Barezu, Danijela Škugora, Mariju Dill Bračić, Branka Korena i doc. dr. sc. Ivanu Bilić.
Vlada je mr. sc. Zdravku Bušić imenovala predsjednicom hrvatskoga dijela Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske, a tajnicom Veselu Mrđen-Korać.
Ivanu Buterin Gluić Vlada je imenovala članicom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, kao predstavnicu organizacije civilnoga društva koje djeluje na području suzbijanja zlouporabe droga.

Pisane vijesti