Priopćenje sa zatvorenoga dijela 95. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za opće poslove (GAC) koje će se održati 14. svibnja 2018. godine i Vijeća za opće poslove - članak 50. (GAC Art. 50), također 14. svibnja 2018. godine.
 
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća i Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Usvojen je zaključak u vezi s Intervencijskim podneskom Republike Hrvatske.
 
Vlada je donijela odluku o dodjeli na korištenje hidrauličkih alata iz strateških robnih zaliha. Točka je označena stupnjem tajnosti „vrlo tajno“ te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Utvrđeni su prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za zatvaranje Ureda i otvaranje Veleposlanstva. Cjelovit materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.
 
Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj.
 
Usvojeno je izvješće s pregledom zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, Toni Velić imenovan je pomoćnikom glavne tajnice Vlade Republike Hrvatske.
 
Ponovno je dano ovlaštenje državnom službeniku Stjepanu Huzjaku za obavljanje poslova zamjenika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, do provedbe javnog natječaja za imenovanje zamjenika ravnatelja, jer mu ovlaštenje istječe 25. svibnja 2018. godine.
 
Dosadašnji zamjenik predstavnice Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću Hrvoje Šlezak opozvan je te je Ivana Franić imenovana novom zamjenicom predstavnice Vlade.
 
Također, Hrvoje Šlezak razriješen je dužnosti supredsjedatelja Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Katoličke crkve za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama. Branka Ramljak imenovana je novom supredsjedateljicom, kao predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
U Hrvatski sabor upućen je na donošenje prijedlog odluke o razrješenju dijela članova Vijeća za elektroničke medije, zbog isteka mandata te prijedlog o imenovanju dijela novih članova, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu. Za razrješenje se predlažu Suzana Kunac, Gordana Simonović i Robert Tomljenović, a novim članovima predloženi su Damir Bučević, Josip Popovac i Robert Tomljenović.
 
Nadzornom odboru društva Plovput d.o.o. predlaže se imenovanje Mate Perišića direktorom Društva, sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a temeljem postupka po objavljenom javnom natječaju.
 
 

Pisane vijesti