Priopćenje u vezi s trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar

Slika /Kako funkcionira Vlada/1 Vlada/VladaRH.jpg

Slijedom informacija o tome da je u proteklim danima prekinuta isporuka električne energije i zaustavljena proizvodnja u trgovačkom društvu Aluminij d.d. Mostar, hrvatska Vlada kao manjinski dioničar izražava zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12% temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar. 
 
Republika Hrvatska je preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima. Ujedno će predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom (imateljem 44% dionica), kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem.
 
Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH.
 

Pisane vijesti