Prva potpredsjednica Pusić o kandidaturi za gl. tajnicu UN-a: Hrvatska ima priliku predstaviti se, dat ću sve od sebe

Slika /Vijesti/2015/rujan/3 rujna/Pusic-web.jpg

Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova danas je u Banskim dvorima govorila o svojoj kandidaturi za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda.

Kazala je da je u okviru UN-a postignut konsenzus da se 11. rujna donese rezolucija unutar koje se definira donekle različit postupak izbora glavnog tajnika ili tajnice UN-a, kako bi izbor bio transparentniji. „Nakon i na temelju te rezolucije, predsjedavajući Vijeća sigurnosti i predsjednik Opće skupštine poslat će zajedničko pismo kojim će pozvati države članice da istaknu svoje kandidate te se predlaže da se do mjeseca studenog ove godine izradi lista kandidata“, kazala je prva potpredsjednica Pusić. Pojasnila je da će se lista izraditi ne samo na temelju kandidature od strane država članica, već i na temelju obavljenih razgovora s kandidatima, a predlaže se da se odluka donese najesen 2016. godine. „Sada su kandidati obavezni predstaviti se Općoj skupštini, prezentirati svoj dosadašnji rad i biografiju te iznijeti svoje viđenje Ujedinjenih naroda u idućem razdoblju“,rekla je prva potpredsjednica Pusić. Naglasila je da će se sada prvi puta kandidat tražiti iz skupine Istočna Europa. te da Republika Hrvatska do sada nije imala svog kandidata. Dodala je da je to vrlo komplicirana procedura: „Činjenica da je netko kandidat, nije garancija da će biti izabran, ali Hrvatska ima priliku predstaviti se u toj proceduri i dobiti puno veću vidljivost“.

Na upit novinara, prva potpredsjednica potvrdila je da očekuje i podršku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, na temelju dva obavljena razgovora na tu temu. „Nadam se da će me podržati, naročito za vrijeme boravka na otvaranju Opće skupštine UN-a u New Yorku koja se održava krajem ovog i početkom idućeg mjeseca, kada će imati priliku razgovarati s nizom stranih državnika“, dodala je. Prva potpredsjednica Pusić rekla je i da je izbor neizvjestan, ali i zaključila: „Ako uspijemo, to će biti fantastično i izuzetno, u sudjelovanju u procesu izbora dat ću sve od sebe“.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi