Prva sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome danas u Sisku. Zastupljenost pripadnika romske nacionalne manjine povećana je za dvije osobe.

Jednoglasno je usvojen Poslovnik o radu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.

Razgovaralo se o dosadašnjim postignućima na području prostornog uređenja u romskim naseljima u Republici Hrvatskoj i donesen je zaključak da se uputi poziv županijama koje nisu dovršile županijske programe aktivnosti i mjere za unapređenje stanja prostora i okoliša lokacija naseljenih Romima da to što prije učine. Jedinice lokalne samouprave pozvane su da zajedno s vijećima romske nacionalne manjine surađuju s nadležnim tijelima županija na izradi spomenutih programa.

Gradonačelnik Grada Siska, Vinko Pintarić podnio je izvještaj o aktivnostima pokrenutim za Rome. U proteklim godinama učinjeni su znatni pomaci, povećan je životni standard, riješen je problem komunalne infrastrukture, osnovan je poseban ured za brigu o nacionalnim manjinama, 30 posto romske djece u potpunosti je integrirano u vrtiće i škole, a u prošloj godini je zaposleno 26 pripadnika romske nacionalne manjine.

Na sjednici je na prijedlog predsjednice Povjerenstva Kosor donesena odluka o dodijeli 140 000 kuna za asfaltiranje glavne ceste u romskom naselju Capraške poljane. Važno pitanje za to naselje je pitanje struje, stoga je potpredsjednica Vlade Kosor predložila da se zatražiti privremena suglasnost za odobrenje priključka za struju do završetka donošenja detaljnog prostornog plana, što je i prihvaćeno.

Donesena je i odluka o financijskoj pomoći za pojedinačne slučajeve, kao i za projekte komunalne infrastrukture, odvoz komunalnog otpada, izgradnje cesta i sl.

Prije sjednice Povjerenstva potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome sa članovima Povjerenstva obišla je romsko naselje Capraške poljane. Obračajući se nazočnima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da je učinjen veliki korak naprijed kada se govori o Romima. Spomenula je da sva romska djeca koja se odluče studirati imaju pravo na stipendiju, da je gotovo 100 postotna procijepljenost romske djece u Hrvatskoj i dodala da sve što bude potrebno za stanovnike ovog Romskog naselja u budućnosti, kao i za druga naselja u Republici Hrvatskoj bit će učinjeno. Pritom je naglasila da je u riješavanju pitanja Roma nužna potpora gradova, općina i županija.



Pisane vijesti