Prvi potpredsjednik Čačić: Restrukturiranje brodogradilišta je teret koji će Vlada morati podnijeti

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/prvi_potpredsjednik_cacic_restrukturiranje_brodogradilista_je_teret_koji_ce_vlada_morati_podnijeti.jpg

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2012. godine do 2017. godine. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da poseban naglasak treba staviti na prevenciju i edukaciju, istaknuvši pritom da u posljednje vrijeme nema povećanja broja ovisnika i konzumenata droga, ali da je riječ i o jednoj osobi, to je dovoljno da svi u sustavu u sklopu svojih aktivnosti učine što je moguće da bi se smanjio broj onih koji ulaze u pakao droge. Također, na sjednici je prihvaćen i Akcijski plan o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge u Republici Hrvatskoj.

Vlada je donijela Odluku o financiranju procesa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu za 2012. godinu. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić obrazložio je da će se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske osigurati sredstva u iznosu od 63.738.019,28 kuna, u svrhu namirenja svih dospjelih potraživanja radnika Brodogradilišta Kraljevica d.d. Tom Odlukom Ministarstvo financija preuzima potraživanja od radnika i u istom iznosu prijavljuje ova potraživanja stečajnom upravitelju u stečajnom postupku. Također, na ime državne potpore za restrukturiranje društva Brodosplit-Brodogradilište d.o.o., Split, iz Državnog proračuna osiguravaju se sredstva u iznosu od 7,884,750 kuna. Radi se o ogromnim iznosima i obvezama, o teretu koji ova Vlada nosi, mi ćemo ga morati podnijeti, nemamo drugog izlaza, rekao je prvi potpredsjednik. U svakom slučaju ovo je početak u segmentu stečaja brodogradnje. Ovaj proces je važan, i da bi sad mogli preuzimati te obveze, i da bi sutra, s obzirom da se sad već kristaliziraju iznosi, koji nisu mali, mogli sve to uključiti u sve naše proračunske i druge programe, zaključio je prvi potpredsjednik Čačić.

Također, u okviru mjera državne potpore prema Smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama, trgovačkom društvu „Pounje trikotaža“ d.d. odobrena je državna potpora kroz pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske-Ministarstva financija u ukupnom iznosu od 5.803.400,00 kuna u udjel u temeljnom kapitalu Društva. Prvi potpredsjednik Čačić istaknuo je da je ovo nastavak programa podrške poduzetnicima u poteškoćama, da je u navedenom Trgovačkom društvu zaposleno 95 radnika te da Vlada očekuje da će se ovom promjenom u strukturi vlasništva omogućiti stabilizacija poslovanja Društva.



Pisane vijesti