Prvi potpredsjednik Vlade: Vratit ćemo dostojanstvo braniteljima, žrtvama Domovinskog rata i samom Domovinskom ratu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/18 travnja/H20160418000123.jpg

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i predstavnici osam ministarstava održali su danas sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga u Ministarstvu branitelja, s ciljem rješavanja problema i statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. 

Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko uoči sastanka položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika hrvatske braniteljice Nevenke Topalušić, koja je preminula na početku braniteljskog prosvjeda 2014. godine.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko kazao je kako se zadnjih godina doista obezvrjeđuje Domovinski rat, a time se obezvrjeđuju i naše žrtve i njihove žrtve i sve ono što su postigli za Republiku Hrvatsku i za oslobođenje i obranu naše domovine.

„Danas smo razgovarali vrlo konkretno i vrlo otvoreno u jednom dobrom tonu, koji na momente i nije bio baš previše romantičan jer se ukazivalo na probleme. Ova Vlada definitivno želi početi rješavati te probleme. Ono što sam rekao prijateljima braniteljima, na dvije strane stola sjede isti ljudi jer i s druge strane su bili branitelji. Prema tome, bez lažnih obećanja, bez potrebe da mi koji zastupamo Vladu ili ja kao potpredsjednik Vlade danas ovdje stječem nekakve jeftine političke poene, u smislu sad će otići šator. Ne. Došli smo ovdje da saslušamo probleme, da ih saslušamo još jednom iako znamo kojeg su opsega, ogromni su problemi i došli smo se dogovoriti kako ćemo ih početi rješavati, u kojim etapama, dogovoriti hodogram i zadužiti konkretne ljude uskoro da se time bave“, rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

„Hvala vama što ste shvatili našu iskrenu želju da doista budemo jedno, da pomognemo, da vratimo dignitet vama braniteljima, žrtvama Domovinskog rata i samom Domovinskom ratu“, dodao je. 

Ministar Medved je kazao da se na sastanku razgovaralo o aktivnostima ministarstva otkad je on preuzeo dužnost. 

Glavni koordinatori po pojedinim područjima za izradu novog koncepta skrbi o hrvatskim braniteljima iznijeli su konkretne prijedloge i inicijative za rješavanje problema s kojima se braniteljska populacija susreće. Svi su izrazili spremnost i želju da se preuzme odgovornost za rješavanje problema na koje branitelji upozoravaju već 550 dana.

„Želimo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji da je ova vlada prepoznala probleme hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i da su se aktivnim zalaganjem svih resornih ministarstava problemi počeli rješavati. Svatko će u svojoj nadležnosti aktivno će surađivati i pridonijeti izradi jedinstvenog zakona kojim će se poboljšati njihov status“, poručio je ministar branitelja Medved, te nabrojio prioritete : objedinjavanje svih braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstveni zakon,  analiza postojećih mirovinskih prava, definiranje izmjene mirovinskog zakona, donošenje strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, intenziviranje traženje nestalih osoba, iznalaženje modela stambenog zbrinjavanja, promicanje istine o Domovinskom ratu, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, rješavanje problema nezaposlenih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te poboljšanje uvjeta života hrvatskih branitelja koji nisu u statusu HRVI iz Domovinskog rata; osiguravanje mjera za korištenje sredstava iz EU fondova, uspostava sustava veteranskih centara, analiza sustava financiranja udruga radi  uvođenja poboljšanja, jedinstveni protokoli obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i dodjele odlikovanja, te posebni projekti: Fond hrvatskih branitelja, Fond za stipendiranje, Zaklada hrvatskih branitelja, javne ustanove i službena razvojna pomoć. 

„Pozivamo hrvatske branitelje i  stradalnike kao i cjelokupno društvo, za pružanje potpore i suradnju s ciljem realizacije ovih prioritetnih područja. Pozivamo na strpljivost jer je temelj za kvalitetna rješenja sustavna analiza stanja. Naša je zajednička dužnost pobrinuti se da oni koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne države nikad više ne moraju tražiti zaštitu te dostojanstvo i poštivanje vrijednosti Domovinskog rata putem prosvjeda“, pozvao je na kraju svoje izjave ministar branitelja Tomo Medved.

Foto: Hina 

 

Pisane vijesti