Prvi sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju: Vlada će kontinuirano provoditi demografsku politiku

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/10 svibnja/DSC_4075.jpg

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, održan je prvi sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, koje je osnovano na sjednici Vlade 6. travnja 2017. godine radi praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016. - 2020
 

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, pojasnila je da problem demografije i demografskih mjera nadilazi okvire zakonskih nadležnosti te financijske i organizacijske mogućnosti samo jednog ministarstva. Izvijestila je da su u Vijeću, kojim predsjeda predsjednik Vlade Andrej  Plenković, predstavnici gotovo svih ministarstva.

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota upoznao je članove Vijeća s aktualnim demografskim kretanjima, a razgovaralo se i o kratkoročnim i dugoročnim mjerama za demografsku revitalizaciju Hrvatske.

Ministrica Murganić istaknula je da će Vlada Republike Hrvatske kontinuirano provoditi demografsku politiku, a za realizaciju većine mjera potrebno je jačati gospodarski rast, povećati zapošljivost i osigurati bolje plaćena radna mjesta.

„Za sljedeću sjednicu Vlade pripremljen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama  koje su, uz poreznu reformu i subvencioniranje stambenih kredita, jedna od značajnijih mjera s demografskim i pronatalitetnim karakterom“, naglasila je.

Najavila je da će ministri za sljedeću sjednicu Vijeća, koja će održati u lipnju, predložiti i detaljnije razraditi neke od mjera iz njihovih resora.

Državni tajnik Marin Strmota kazao je da su na Vijeću predložene mjere koje predstavljaju početak suradnje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa svim drugim nadležnim ministarstvima, u cilju rješavanja  demografskih problema.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Pisane vijesti | Andrej Plenković