Suvremeno će hrvatsko društvo u punini integrirati sve koji u njemu žive

Slika /00 Foto mobitel/foto/A8C22511-9D21-4C67-9743-557B3B46B29E.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Zagrebu sudjelovao na primanju u prigodi pravoslavnog Božića, koje je organiziralo Srpsko narodno vijeće.



Pozdravivši nazočne uoči blagdana Kristova rođenja, dana koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako upravo ovaj blagdan pruža prigodu da još jednom ponovi kako je moderno, suvremeno hrvatsko društvo uključivo društvo, u kojem se i Hrvati, ali i sve nacionalne manjine u Hrvatskoj trebaju i dobro se osjećaju.
 
„Kada smo prošle godine nakon parlamentarnih izbora razmišljali o formiranju parlamentarne većine, tada sam na sastanku Nacionalnoga vijeća HDZ-a rekao da je moje duboko uvjerenje i opredjeljenje da zastupnici nacionalnih manjina moraju i trebaju biti dio parlamentarne većine“, rekao je predsjednik Vlade Plenković, naglasivši kako je to dobro za međusobne odnose i za sve manjine u Hrvatskoj, kao i za političke predstavnike manjina u Hrvatskom saboru.
 
Istaknuo je da se samo u širokoj političkoj platformi koalicije većine mogu zajednički rješavati ona pitanja koja su važna za manjine, za njihovu kulturu, jezik i sva prava koja imaju sukladno hrvatskom Ustavu i nizu drugih zakona.

 „Možemo biti ponosni da smo zemlja, koja u komparativnoj analizi s brojnim drugima daje velika prava manjinama'', rekao je predsjednik Vlade Plenković, kazavši da je to korisno za naše društvo.

 Naglasio je da je Hrvatska po tom pitanju uzor i model drugim zemljama, budući da je malo zemalja koje imaju fiksnu kvotu za manjine izraženu u ovako relativno malobrojnom Saboru.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo postignutim danas, dvadeset godina od procesa okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

 „Nije lako bilo iz onih ratnih vremena, vremena agresije Miloševićevog režima, doći u situaciju da je politika pomirbe, suživota, tolerancije, razumijevanja i uključivanja manjine, posebno srpske manjine u hrvatsko društvo, došla na razinu na kojoj treba biti, koju želimo kao Vlada“, napomenuo je Plenković.
 
Dodao je da se samo na taj način, čvrstim stajanjem uz pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, može težiti tome da i Hrvati, koji su u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod, koji su manjina u susjednim zemljama, pa i u Srbiji, uživaju istu razinu zaštite prava, kao što to manjine uživaju u Hrvatskoj.

Govoreći o konkretnim projektima, u situaciji kad u dijelu Hrvatske svi građani još nemaju struju i vodu, predsjednik Vlade Plenković obećao je rješenje tog pitanja u mandatu ove Vlade.
 
„Nitko se neće osjećati kao da ne živi u 21. stoljeću. To obećavam i to su stvari koje se mogu i hoće realizirati“, poručio je Plenković.
 
Podsjetio je koliko je bitno, upravo na 200. obljetnicu rođenja Petra Preradovića, da svi koji žive u hrvatskom društvu, u njemu budu u svoj punini integrirani uz sve svoje posebnosti i sva prava, koja im hrvatska država jamči.

 „Na tom tragu vodimo našu politiku. To je i hrvatska pa i europska politika, politika iza koje stojimo i za koju sam uvjeren da će pridonijeti da hrvatsko društvo bude tolerantno, da prevlada dijalog, razumijevanje, znatiželja, interes i upoznavanje, rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da se protiv predrasuda, govora mržnje ili stvaranje nesnošljivosti u društvu bori kao čovjek, političar i predsjednik Vlade.

 Izrazio je zadovoljstvo da u tome smjeru s manjinama Vlada zajedno radi te da je Vladin posebni program za nacionalne manjine vrlo konkretan, rješava pitanja koja su na dnevnom redu i koja će pomoći svim pripadnicima nacionalnih manjina da u Hrvatskoj budu zadovoljni.

Predsjednik Vlade posebno je naglasio važnost poruke optimizma i izvrsnih ekonomskih rezultata s kojima smo u ušli novu godinu.
„Ne sviđa mi se kad se u Hrvatskoj kreira atmosfera kaosa, katastrofe, defetizma, pesimizma, skepse'', kazao je Plenković, zaključivši da problema ima, ali da Vlada pred njima ne zatvara oči, već ih rješava.
 
Podsjetio je da je u prošloj godini Hrvatska ostvarila proračunski suficit konsolidiranoga proračuna države. Dodao je kako će na tragu gospodarskog rasta, povećavanja zaposlenosti i smanjivanja nezaposlenosti te reformskih poteza, koji hrvatskim ljudima u konačnici osiguravaju više sredstava za život, nastaviti raditi i u 2018 godini.

 ,,U godini bez izbora možemo zadržati čvrstinu parlamentarne većine, mir i koncentriranost na reforme koje će pridonijeti tome da nam cijelo društvo i svi naši građani krenu naprijed, imaju osjećaj optimizma i više od nade, da će se to konkretno osjetiti u njihovom svakodnevnom životu“, naveo je Plenković.
 
Zahvalivši organizatorima, predsjednik Vlade na kraju je još jednom uputio čestitke svima koji sutra slave Božić prema julijanskom kalendaru.
 ,,Svako dobro, vama, vašim obiteljima, da ga provedete u miru i zajedništvu. Mir Božji, Hristos se rodi“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković