Reagiranje na priopćenje Hrvatske biskupske konferencije

U povodu priopćenja Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije u kojem se navodi da „potpredsjednica Vlade izvrće činjenice“, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske Luka Mađerić imaju potrebu reagirati.

Na inicijativu potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gospođe Jadranke Kosor organizirani su razgovori sa predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, a u cilju otklanjanja eventualnih prijepora u vezi sadržaja prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Vladu Republike Hrvatske u navedenim razgovorima predstavljali su državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske Luka Mađerić. Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije bili su: Zvonimir Ancić, predstojnik Tiskovnog ureda i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, Petar-Krešimir Hodžić, voditelj ureda Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, Vice Batarelo, zamjenik ravnatelja Hrvatskog caritasa, odvjetnik Hrvoje Bičanić i odvjetnik Anđelko Jureško.

Predstavnici Vlade Republike Hrvatske i predstavnici Hrvatske biskupske konferencije su u prostorijama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti održali ukupno četiri sastanka.

Na sastancima su predstavnici Hrvatske biskupske konferencije iznijeli svoje prijedloge na sadržaj prijedloga zakona od kojih je potom, veliku većinu Vlada Republike Hrvatske prihvatila kao svoje amandmane na tekst predmetnog prijedloga zakona koji su jednoglasno prihvaćeni na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 02. srpnja 2008.g., te su upućeni u saborsku proceduru.

Prihvaćenim Amandmanima se crkvama i vjerskim zajednicama upisanim u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, te drugim javnim ili privatnim organizacijama koje djeluju u skladu s Ustavom i zakonima, omogućuje slobodno i nesmetano zastupanje svojih doktrina, poslanja, uvjerenja ili ciljeva.

Uvodi se i obveza Pučkog pravobranitelja da prilikom izrade redovitih izvješća, mišljenja i preporuka o pojavama diskriminacije obvezno konzultira i crkve i vjerske organizacije upisane u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Dakle, crkvama i vjerskim zajednicama jamči se i omogućuje potpuno slobodno i neovisno djelovanje u skladu sa svojim doktrinama, poslanju, uvjerenjima ili ciljevima.

Iz svega navedenog očito je da Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ne izvrće činjenice kako to navodi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije i ne manipulira imenom Hrvatske biskupske konferencije kao što se navodi u njihovom priopćenju.

Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijska solidarnosti

Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske



Pisane vijesti