Reakcija na izjave Ivice Pančića

Povodom niza dezinformacija i neistina koje je na svojoj konferenciji za novinstvo od 30. ožujka ove godine izrekao Ivica Pančić, Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti izdalo je priopćenje.

Povodom niza dezinformacija i neistina koje je na svojoj konferenciji za novinstvo od 30. ožujka ove godine izrekao Ivica Pančić, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdaje sljedeće priopćenje:

- nikada, pa ni za vrijeme gospodina Pančića kao ministra, u okviru MOBMS-a nisu postojale posebne liječničke komisije sa zadaćom provjere branitelja sa PTSP-om koji su posjedovali oružane listove. Dapače, čak su i tadašnji predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Pančićevu inicijativu da se podaci o braniteljima sa dijagnozom PTSP-a usporede sa bazom nositelja dozvola za oružje ocijenili protuustavnom i suprotnom pozitivnim zakonskim propisima RH;
- jedini akt gospodina Pančića iz njegovih ministarskih vremena, a koji je potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gospođa Jadranka Kosor, ukinula odmah po preuzimanju svoje dužnosti, bio je pravilnik o uporabi kontroverznog upitnika MMPI-II na populaciji branitelja oboljelih od PTSP-a. Primjena ovog upitnika izazivala je veliko nezadovoljstvo među samim braniteljima te je stekla osudu domaće i inozemne stručne javnosti zbog svoje neetičnosti i dvojbene dijagnostičke opravdanosti.


Optužbe Ivice Pančića kako je za nedavan masakr u Petrinji kriva i Vlada RH, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ocjenjuje jeftinim politikanstvom koje ne preza niti od ljudske tragedije u svrhu stjecanja osobnih političkih poena. Čudno je pri tom što gospodin Pančić zaboravlja, ili namjerno ne spominje, kako je upravo on po pitanju destigmatizacije i pomoći oboljelima od PTSP-a za vrijeme svojeg ministarskog mandata nije učinio baš ništa, već je gotovo svakim svojim potezom tu populaciju dovodio na rub očaja.
U pogledu optužbi kako Ministarstvo ne funkcionira, te da okuplja ljude sposobne samo za manipulaciju branitelja, ističemo: Ministarstvo učinkovito funkcionira, o čemu može posvjedočiti niz donesenih akata i provedenih aktivnosti, samo u posljednjih godinu dana, od novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, do podzakonskih akata za njegovu primjenu. I u tom smislu kod utvrđivanja i postupanja prema branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja isključivo je poštivana riječ struke, a za unesena rješenja dobivena je i pohvala Svjetske veteranske federacije. Osnovan je i Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te u njega izvršen prijenos 7% dionica HT-Telekoma, čime je Fond i praktički profunkcionirao, a pri kraju je, u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova i izrada registra hrvatskih branitelja. Vlada je donijela odluke o smanjenju cijene stanova za 30% za branitelje na područjima od posebnog državnog interesa i gradovima s manje od 10.000 stanovnika te reprogramiranju braniteljskih kredita podignutih u suradnji s HBOR-om za slijedećih 5 godina. Pokrenuti su i programi stručnog osposobljavanja zapošljavanja hrvatskih branitelja Ministarstva, a posebno je poraslo osnivanje braniteljskih zadruge, koje imaju i posebnu društvenu vrijednost za velik broj uključenih branitelja oboljelih od PTSP-a. Također je usvojen i novi Nacionalni programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći za stradalnike i sudionike Domovinskog rata, javni poziv za prijem honorarnih suradnika već je proveden i do kraja ovog mjeseca očekuje se angažman vanjskih suradnika, a istovremeno je u tijeku i priprema postupka za prijem stalno zaposlenih.
Stoga odbacujemo sve objede Ivice Pančića koji bacajući blato na Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zapravo želi izboriti medijski prostor.




Pisane vijesti