Reforme i investicije u zdravstvo jedan od najvećih prioriteta Vlade

Slika /Vijesti/2021/travanj/20 travnja/IMG_9603.JPG

Premijer Plenković poručio je danas u Rijeci da je velikom investicijom u Novu bolnicu u Rijeci, za koju je Vlada osigurala ukupno 750 milijuna kuna, dodatno osnažen zdravstveni sustav u Primorsko-goranskoj županiji, a njezinim će dovršetkom građani dobiti najbolju moguću skrb.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Rijeku gdje je obišao gradilište Nove bolnice, a sastao se i s predstavnicima Brodogradilišta 3. maj te nazočio potpisivanju Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnja br. 514. Posjet Rijeci, premijer Plenković završio je obilaskom gradilišta državne ceste D403.
 
Na gradilištu Nove bolnice premijer Plenković istaknuo je da je impresioniran brzim napretkom izgradnje bolnice za koju je Vlada proteklih godina ukupno osigurala 750 milijuna kuna, a radove izvode hrvatske tvrtke.
 
"Radovi su u roku, odlično napreduju i bolnica bi trebala biti gotova do jeseni 2022. godine. S ovom velikom investicijom u zdravstveni sustav ovdje u Rijeci svi pacijenti u Primorsko-goranskoj županiji dobit će najbolju moguću skrb", poručio je predsjednik Vlade i dodao da takav veliki infrastrukturni projekt dodatno osnažuje hrvatski zdravstveni sustav.
 
Slučaj Mamić nije se smio dogoditi, sud je trebao izreći mjeru opreza
 
Premijer Plenković odgovarao je potom na pitanja novinara o ostalim aktualnim temama.
 
Upitan o izmjenama Zakona o kaznenom postupku, a u kontekstu slučaja Zorana Mamića koji je pravnim manevrom prije odsluženja kazne otišao u BiH te zatražio odsluženje kazne u toj zemlji, premijer Plenković istaknuo je da je Ministarstvo pravosuđa bilo vrlo jasno u svom priopćenju kada je riječ o izricanju mjera opreza za pojedine osuđenike.
 
"Po meni je, ovdje na zahtjev Državnog odvjetništva nadležni, prvostupanjski sud, a to je Županijski sud u Osijeku, mogao i trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja. Ukoliko naši sudovi i DORH smatraju da ta mogućnost koja im je na raspolaganju u Zakonu na bilo koji način nije dovoljna, da je treba dodatno doraditi, to treba signalizirati jer oni su ti koji u praksi, ovisno o pojedinom slučaju, mogu konstatirati koriste li se određene mogućnosti koje su na raspolaganju prema postojećim zakonima ili se ne koriste", rekao je.
 
Poručio je da su procesni zakoni vrlo bitni i vrlo osjetljivi te da moraju gledati i opći interes, ali i prava okrivljenika odnosno osuđenika.
 
Ovakve situacije, smatra premijer, prema svim okolnostima slučaja se ne bi smjele događati, ali i naglasio da, s obzirom na način izbora sudaca i njihovu neovisnost, takve situacije nemaju nikakve veze s Vladom. 
 
Tema rekonstrukcije Vlade ne postoji
 
Upitan ima li ministar Beroš njegovu podršku, premijer Plenković podsjetio je da je na to pitanje odgovorio jučer.
 
Što se tiče najave oporbe o inicijativi za opoziv ministra Beroša, premijer Plenković je kazao: "Bit će 12:0", misleći na ostale propale oporbene inicijative za opoziv pojedinih ministara.
 
Na upit novinara osvrnuo se i na medijske istupe Radimira Čačića vezane uz navodnu rekonstrukciju Vlade.
 
"Nema teme rekonstrukcije. Tema rekonstrukcije ne postoji", poručio je.
 
"Ili on sanja, ili sam ja nešto prespavao. Nikada, ali baš nikada nismo o takvoj temi razgovarali niti ćemo o tome razgovarati, niti je on premijer, niti on o tome odlučuje, da tu budem sasvim jasan", odgovorio je premijer Plenković na izjavu gospodina Čačića da pet ministara više nema njegovu podršku i da se u "Vladi zna koji su to".
 
Osvrnuo se na upit novinara i na izjavu Peđe Grbina da će premijer Plenković "prvo gorljivo braniti ministra Beroša, a potom ga smijeniti".
 
"Tko to pita? Vodonosac i kurir", kratko je poručio.
 
Investicije u zdravstvo jedan od najvećih prioriteta Vlade
 
Što se tiče reforme zdravstva, kazao je da se ona stalno provodi, ali i dodao kako nema smisla baš svaki dan odgovarati na sasvim ista pitanja. Ponovio je kako ne postoji nacrt bilo kakvog zakonskog prijedloga koji bi eventualno bio kod njega u ladici.
 
Istaknuo je da je zadaća ministra zdravstva zajedno sa svojim suradnicima raditi na unaprjeđenju zdravstvenoga sustava, izdvojivši kao primjer projekte poput nove bolnice u Rijeci ili projekt izgradnje Varaždinske bolnice ili investirati u Infektivnu kliniku Fran Mihaljević, KBC Rebro, KBC Sestara milosrdnica, KBC Merkur, i tako dalje.
 
"Investicije u zdravstvo sigurno su jedan od najvećih prioriteta naše Vlade. Vlada HDZ-a ulaže puno u zdravstvo, a ministar zdravstva, naravno, tu ima važnu ulogu", poručio je.
 
Nema prostora za glumljenje u Jasenovcu
 
Osvrnuo se na kraju i na ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu.
 
Pojasnio je da je ovogodišnja komemoracija organizirana sukladno epidemiološkom okviru te istaknuo da je  organizator protokola Spomen područje Jasenovac, a ne Vlada ni bilo koja druga državna institucija.
 
Zbog epidemiološke situacije, dodao je, postavljen je vremenski okvir komemoracije koji traje od 9.00 ujutro, do 13.00 sati, te istaknuo da će pojedina izaslanstva u tim okvirima dolaziti na komemoraciju, nešto slično kao što je bila komemoracija nedavno održana na Plitvicama. 
 
Vladino izaslanstvo doći će u 9.00 sati, a nakon toga slijede ostale delegacije.
 
Poručio je pritom da "nema glumljenja" kada je riječ o bilo kakvom zajedničkom polaganju vijenaca koji bi uključivao izaslanstva Vlade, Sabora i Ureda predsjednika Republike.
 
"Nema glumljenja. Dakle, predsjednik Republike ili njegov protokol, da budem precizan, sada nešto kao pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede, nismo pokrenuli niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje", istaknuo je.
 
Dodao je, pritom, da to nema nikakve veze s narodima žrtava te da su se predstavnici Vlade s njima sastali prošloga tjedna, a sastaju se i inače, kontinuirano.
 
"Poštujemo žrtve. Mi smo bili u Jasenovcu zadnje četiri godine svaki put. Doći ćemo i ove godine, doći ćemo i dogodine, doći ćemo i 2023. i 2024. I ovo nema nikakve veze s narodima žrtava, nego ima veze s protokolom koji je predviđen, a glumljenje ne dolazi u obzir", poručio je predsjednik Vlade.
 

Stranica | Andrej Plenković