Republici Hrvatskoj osigurano 24 milijuna kuna za razminiranje i pomoć osobama stradalima od mina

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/14 prosinca/shutterstock_209519326_cr.jpg

Hrvatski sabor je 13. prosinca 2016. godine zaključio raspravu o konačnom prijedlogu Zakona o potvrđivanju  Okvirnog sporazuma između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije.

Švicarsko – hrvatski program suradnje podupire aktivnosti koje na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske i to kroz niz projekata među kojima je i projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ koji je Ured za razminiranje u prosincu 2014. godine predložio Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije u RH, švicarskim nadležnim institucijama i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.
 
U navedenom projektu poslovi razminiranja zaštićenih šuma i šumskog zemljišta (razminiranje Kotar šume u blizini naselja Mošćenićki Lug i Klobučak u Sisačko-Moslavačkoj županiji) bit će povezani s psihosocijalnom i društveno-gospodarskom reintegracijom i rehabilitacijom osoba stradalih od mina kroz relevantne edukacije i programe osnaživanja. Također, jedna od aktivnosti u okviru navedenog projekta je i izrada jedinstvene baze podataka u kojoj će biti evidentirani svi stradalnici od mina, a koja će nakon uspostave biti stavljena na korištenje svim institucijama koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti vezane uz svaki oblik pomoći minskim žrtvama.

Indikativni proračun projekta „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“  iznosi 3.530.000 CHF, od čega je 2.814.000 CHF namijenjeno razminiranju, dok će se ostatak od 716.000 CHF iskoristiti za aktivnosti vezane uz društveno-gospodarsku komponentu projekta.

Projekt počinje u siječnju 2017. godine, a njegova će provedba trajati 36 mjeseci.

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) u projektu ima ulogu Izvršne agencije te je zadužen za provedbu projekta, dok Ured ima ulogu Posredničkog tijela te je zadužen za nadzor i koordinaciju cjelokupnog projekta. 
 

Pisane vijesti