Republici Hrvatskoj važna je Europa, ali i što može učiniti za Hrvate u BiH i Srbiji

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/04 studenoga/Izjava-PVRH-MVEP.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na radnom sastanku s veleposlanicima i stalnim predstavnicima Republike Hrvatske u okviru aktivnosti u državama članicama Europske Unije tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

„Današnji sastanak je dio operativnih dogovora kako funkcionirati na dnevnoj razini i dobro umrežiti zbivanja koja se događaju u Bruxellesu, gdje posebnu ulogu ima naše Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanica Irena Andrassy, s onim što rade Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ministri, Vlada, te djelovanja u svim glavnim gradovima, sukladno i ulozi koju ima zemlja koja predsjeda i onome što je bitno za Hrvatsku“, rekao je premijer nakon sastanka.

Na upit novinara misli li da se stavlja preveliki fokus na pitanja zapadnog Balkana, predsjednik Vlade rekao je da svatko tko je pročitao program prioriteta Hrvatske i pročitao njegov govor u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, mogao je na razborit, razuman, informiran način vidjeti što je Hrvatskoj važno.

„To je Europa koja se gospodarski razvija, to su i kohezijska politika, poljoprivredna politika, politika klimatskih promjena… Zatim Europa koja povezuje, koja i štiti, i naposljetku, Europa koja ima globalni utjecaj“, kazao je premijer.

Premijer je naglasio da je sastanak na vrhu između država članica Europske unije i država na jugoistoku Europe u Zagrebu je dugo planiran i smišljen sastanak, te da to „nije lako prepoznati iz kuta nekoga tko je bio u diplomatskoj službi, ali je bio generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu.“

„Mi to gledamo s interesa što Hrvatska može učiniti za Hrvate u BiH, koji su konstitutivan narod, što može učiniti za prava Hrvata u Srbiji. Treba malo otvoriti horizonte, optike, pa komentirati teme, ali nadoći će to“, dodao je premijer.

Što se tiče sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te hoće li se na njemu razgovarati i o izmjenama GUP-a, premijer je rekao da će se razgovarati o svim projektima koji su dobri za Grad Zagreb i Zagrepčane, primjerice o zagrebačkom rotoru. „Ovakve sastanke vodimo s brojnim županima, gradonačelnicima i drago mi je da je ovakav interes za glavni grad. Mi ćemo staviti na stol sve teme i učiniti sve da Zagreb bude bolji grad“, zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković