Sanader: Vlada će konkretno reagirati na manipulacije imovinom srpskih povratnika

Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru najavio da će Vlada povući konkretne mjere oko manipulacija imovinom srpskih povratnika, čim svoj posao (istragu) odrade institucije pravne države.

ZAGREB,19. siječnja(Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru najavio da će Vlada povući konkretne mjere oko manipulacija imovinom srpskih povratnika, čim svoj posao (istragu) odrade institucije pravne države.

Premijer je to izjavio u 'aktualnom prijepodnevu', odgovarajući na upit SDSS-ovca Ratka Gajice kojega je zanimalo što će Vlada učiniti zbog niza slučajeva kada su se kuće povratnika otkupljivale mimo njihove volje.

Sanader je stao u obranu Agencije za povrat nekretnina (APN), rekavši da su za nepravilnosti kod otkupa povratničkih kuća odgovorne posredničke agencije iz Srbije i Crne Gore.

"Iz privremenog izvješća koje sam primio vidi se da APN nije isplaćivao novac u gotovini, nego na račune, a ako se pokaže da je bilo drugačije APN će snositi odgovornost", dodao je premijer.

Napomenuo je da je po njegovu naputku ravnatelj APN-a zabranio sve punomoći za otkup imovine koje nisu ovjerene u Hrvatskoj ili u veleposlanstvu te diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Srbiji i Crnoj Gori.

"Pravna država mora odraditi svoje i onda će Vlada povući određene konzekvence", rekao je Sanader.

Na upit DC-ovca Frane Piplovića što Vlada radi kako bi pomogla povratak izbjeglica iz Bosanske Posavine, kojih se još oko 20-tak tisuća nalazi u Slavonskom Brodu, premijer je odgovorio da se na povratku intenzivno radi, ali da se ni jednog Hrvata ne može prisiliti da se vrati u BiH ako to ne želi.

Najavio je da će se tim problemom baviti i konferencija koja će se krajem mjeseca (31. siječnja) održati u Sarajevu.

Sanader je napomenuo da Vlada nizom projekata i poticaja pomaže razvoj Slavonskog Broda i okolnog područja, posebno osnivanjem slobodne zone "Đuro Đaković" koja obuhvaća 30-tak tvrtki s 1.200 zaposlenih.



Pisane vijesti